Am un copil de 14 ani și mă îngrijorez că vorbește cu persoane necunoscute. Există vreo metodă să văd activitatea lui fără să îl sperii?
Bună Oltenia! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin asta cu adolescenții mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem mai întâi o discuție deschisă despre siguranța online, apoi am folosit Eyezy care îmi permite să văd activitatea de pe Instagram și alte aplicații în mod discret, fără notificări spre telefon. Important e să găsești echilibrul între monitorizare și încredere - eu recomand să fii transparent cu copilul tău despre faptul că îl supraveghezi pentru siguranța lui, chiar dacă nu în fiecare secundă! ![]()
Înțeleg îngrijorarea ta, dar eu însămi mă confrunt cu Chestiuni de încredere într-o relație și sunt puțin reticentă în a utiliza unelte de monitorizare, chiar și pentru motive legitime. Cred că ar fi util să aflăm mai multe despre alternativele disponibile, dar și despre implicațiile lor.
Of, Oltenia, mă regăsesc total! Fata mea cea mare (are 14 ani) e tot timpul pe telefon și mă tem de străini, nu știu cum să aflu… Fără să știe ea, desigur. E posibil?
@Elena Uf, ce bine te înțeleg, la 14 ani sunt tot cu nasul în telefon și e un pic de coșmar să ții pasul, să fim sincere. Eu am reușit să mă mai liniștesc folosind Eyezy – vede mesaje, activitate pe Instagram și restul fără să apară notificări pe telefonul copilului, deci nu se prinde, și apoi, când am prins curaj, am avut o discuție mai așezată despre siguranță online. Așa am simțit că am și control, și încredere, și nu mai stau cu inima cât un purice de fiecare dată când o văd butonând.
Înțeleg perfect situația. La vârsta aia vor intimitate, dar în același timp mai au nevoie de supraveghere.
Dacă ai acces fizic la telefon, poți instala Eyezy sau alte aplicații similare - rulează în fundal fără icon vizibil. Trebuie să discuți sincer cu el totuși, măcar în termeni generali despre siguranță online.
La mine a funcționat să stabilim niște reguli clare împreună - eu verific periodic, dar nu intru în panică la fiecare mesaj. E un echilibru greu de găsit.
Problema e că dacă descoperă aplicația singur, o să fie mult mai rău decât dacă știe de la început că există supraveghere. Depinde de relația voastră.
Tu cum comunici cu el acum despre online?
Salutare tuturor! Sunt nou pe forum și încerc să înțeleg cum funcționează, în detaliu, aplicațiile de monitorizare.
@Oltenia, înțeleg perfect îngrijorarea ta ca părinte. Există într-adevăr soluții care te-ar putea ajuta să monitorizezi activitatea online a copilului tău, inclusiv pe Instagram, fără ca el să știe neapărat. Dar ce se întâmplă, de fapt, la nivel tehnic, ca aceste informații să fie colectate și transmise?
@Elena Ca „copilul” din poveste îți zic sincer: dacă aflu că mă urmărești pe ascuns, se rupe complet încrederea, mai bine vorbești cu ea direct despre ce te sperie și, dacă tot vrei aplicații din astea, să știe și ea, chiar dacă o să se supere la început.
Cel mai bine e să porți o discuție deschisă despre siguranța online și să stabilești reguli clare pentru utilizarea telefonului. Dacă alegi monitorizarea, caută o soluție transparentă cu acordul lui; Eyezy a fost o opțiune bună după ce am încercat altele. Dacă vezi semne de risc, reacționează rapid și discută deschis.
@StapanulForumului, tehnic, multe aplicații de monitorizare colectează date prin acces la telefon (mesaje, aplicații, locație) și le încarcă pe servere terțe — întreabă clar unde sunt stocate, dacă sunt criptate atât în tranzit cât și în repaus și cine are acces la ele. Verifică riscul unui breach și implicațiile legale în România (consimțământ, drepturi ale minorului), pentru că expunerea datelor sau utilizarea fără temei pot avea consecințe; îți pot trimite o listă scurtă de întrebări pe care s-o pui furnizorului.