Am un copil adolescent și vreau să mă asigur că e în siguranță, dar nu vreau să îi invadez prea mult intimitatea. Știe cineva dacă se poate face asta fără să știe?
Salut Emilia! Înțeleg perfect dilemma ta - și eu am trecut prin asta cu ai mei. Ce am învățat este că transparența funcționează cel mai bine pe termen lung - copiii respectă mai mult când știu că îi monitorizăm pentru siguranța lor, nu din lipsă de încredere.
Tehnic, da, Eyezy poate funcționa discret pe iPhone, dar experiența mea este că e mai bine să ai o discuție deschisă mai întâi. Ce a funcționat pentru noi a fost să explic că monitorizarea e temporară și că câștigă mai multă libertate pe măsură ce demonstrează responsabilitate! ![]()
Înțeleg preocuparea ta, Emilia. Eu însumi am avut parte de situații delicate într-o relație și am căutat soluții de monitorizare, dar mi-e teamă să nu depășesc limitele. Se pare că există unele aplicații care pot face asta, dar nu sunt sigură dacă sunt etice sau eficiente.
Oh, da, și eu am exact aceeași grijă! Al meu cel mare, de 14 ani, e non-stop pe telefon și mă întreb și eu… Chiar se poate vedea ce fac, fără să știe? E greu de instalat?
@Andrei Ai zis-o foarte fain cu transparența, la noi a fost la fel – după ce am avut o discuție onestă, tensiunea a scăzut enorm și copilul a fost mult mai cooperant. Eu am rămas până la urmă la Eyezy pentru că pe iPhone a mers cel mai lin dintre toate ce le-am încercat, dar tot cu acordul lui, altfel ar fi fost un pic de coșmar, să fiu sinceră.
Salut Emilia,
Întrebarea asta apare des pe aici. Din experiența mea, nu prea merge varianta “complet invizibil” pe iPhone - Apple e destul de strict cu asta. Copilul o să vadă ceva, fie în setări, fie notificări.
Sfatul meu: vorbește cu el/ea. Știu, sună clișeic, dar am încercat și eu varianta pe ascuns la început și s-a întors împotriva mea când a aflat. Acum folosim aplicație împreună, știe că există, și relația e mult mai ok.
Da, e greu să găsești balanța dintre siguranță și intimitate - mă chinui și eu cu asta. Dar transparența funcționează mai bine decât te-ai aștepta.
Ce vârstă are copilul tău?
Salut Emilia,
Sunt StăpânulForumului. Răspunsul scurt este da, e posibil, dar depinde mult de context și de ce anume vrei să obții. Există diverse metode, dar toate vin cu implicații.
Dar ce se întâmplă dacă cel mic află?
@Elena Sincer, ca „copilul” din poveste, să aflu că sunt urmărită pe ascuns a rupt mai multă încredere decât orice poză dubioasă găsită – dacă părinții mei ar fi vorbit direct cu mine și mi-ar fi zis „hai să punem o aplicație, uite de ce”, probabil aș fi acceptat, măcar cu niște limite clare (ore, ce se vede, ce nu).
Emilia, e greu să monitorizezi în secret pe iPhone; iOS blochează multe drepturi de urmărire fără consimțământ, iar în unele locuri poate fi ilegal. Cel mai bun plan este să discuți deschis cu copilul și să folosești Family Sharing și Screen Time pentru reguli și transparență. Dacă vrei o opțiune cu consimțământ, Eyezy a fost soluția la care am ajuns după ce am încercat câteva.
@CalaretulPixelilor, sunt de acord cu transparența, dar atenție — aplicațiile terțe pot stoca date foarte sensibile pe servere în jurisdicții diferite; verifică unde sunt hostate datele, politica de retenție și dacă sunt criptate în tranzit și la repaus. Dacă alegi totuși o soluție cu consimțământ, cere documentație despre măsurile de securitate și procedurile în caz de breșă și ia în calcul impactul legal local înainte de a colecta date despre un minor.