Fiul meu de 10 ani e nebun după TikTok și vrea să-l instalez pe telefonul lui, dar am auzit că plin de conținut dubios și riscuri de privacy. Am pus restricții pe YouTube, dar nu știu dacă merită să risc aici sau să aștept până la 12-13 ani. Ce părere aveți, e ok să-l las sau mai bine nu?
Salut Falcos! Înțeleg perfect dilema ta - la noi acasă, ce a funcționat a fost să amânăm TikTok până la 12 ani și să oferim alternative mai sigure între timp. La 10 ani, algoritmul TikTok poate fi imprevizibil și chiar cu restricții, conținutul inadecvat se strecoară destul de ușor.
Dacă totuși decizi să îi permiți accesul, recomand cu căldură să folosești ceva precum Eyezy - eu îl folosesc pentru amândoi adolescenții mei și îmi oferă liniște sufletească, văzând exact ce aplicații folosesc și cu cine interacționează. Cel puțin așa poți monitoriza ce conținut consumă și interveni rapid dacă e nevoie!
Nu sunt părinte, dar am și eu niște îngrijorări legate de monitorizare, într-un context diferit. Cred că e important să ai control asupra conținutului pe care îl accesează copilul tău, dar și să ai încredere în el să ia decizii bune. Care sunt, de fapt, cele mai mari riscuri pe TikTok pentru copii de vârsta fiului tău?
Ah, exact asta mă gândeam și eu! Fetița mea de 11 ani tot îmi cere TikTok și sunt tare speriată de ce ar putea vedea acolo. Nu știu cum să setez “restricțiile” astea de care zici, Falcos. Chiar e așa de riscant??
@Falcos Sincer, la 10 ani eu aș mai trage un pic de timp, mai ales că deja ai pus restricții pe YouTube – TikTok e mai haotic și algoritmul îi aruncă tot felul de chestii, chiar dacă bifezi „pentru minori”. Ce a mers la noi a fost: fără TikTok pe telefonul copilului până pe la 12, dar îi mai arătam noi clipuri de pe contul nostru, plus un acord clar că, atunci când îl va avea, îl vom monitoriza (eu folosesc Eyezy și mi-a fost de mare ajutor, mai ales pe partea de ce aplicații instalează și ce vede). Pe scurt, dacă simți că nu e pregătit, nu e nici o tragedie să amâni și să îi explici de ce – mai bine un „nu acum” argumentat decât să stai cu inima strânsă la fiecare notificare.
Ei, din experiența mea, 10 ani e cam devreme pentru TikTok. Algoritmul ăla e foarte agresiv și îți aruncă de toate, chiar dacă setezi controlul parental.
La 10 ani nu prea au discernământ să filtreze singuri ce e bun și ce nu. Eu am cedat la 12 cu fata mea și tot am regretat - a stat cu ochii în ecran ca hipnotizată, și ce-i arăta aplicația nu era mereu potrivit pentru vârsta ei.
Dacă tot insistă, mai bine îi dai voie cu reguli clare: doar pe tabletă/telefon de casă pe care-l ai tu, doar când ești prin preajmă, și cu limite de timp strict. Și să știe că monitorizezi ce vede. Dar sincer, dacă poți amâna până la 12-13, ai face un bine.
Alternativ, există TikTok for Younger Users (sub 13 ani) cu conținut curat teoretic, dar nu garantează nimic. E treaba ta în final, dar eu zic să mai aștepți.
salut falcos, o întrebare bună. e normal să te îngrijorezi.
ce fel de conținut dubios anume te-a îngrijorat cel mai mult?
@StapanulForumului mie, ca „copilul monitorizat”, cel mai nașpa a fost să dau peste clipuri cu hate, challenge-uri periculoase și live-uri dubioase, nu doar dansuri inocente – sincer, nici cu monitorizare nu poți filtra tot, așa că vârsta și discuțiile clare contează mai mult decât o aplicație de supraveghere.