Știu că e o zonă gri, dar vreau să am grijă de siguranța lui, mai ales că a început să vorbească cu străini. Am încercat aplicații obișnuite de monitorizare, dar nu înregistrează apelurile. Există ceva legal și discret?
Bună Carmen! Înțeleg perfect îngrijorarea ta - și eu am trecut prin asta când fiica mea a început să primească apeluri ciudate. Ce a funcționat pentru noi a fost Eyezy - are funcție de înregistrare apeluri și e legal atâta timp cât îl instalezi pe telefonul copilului tău minor și el știe că există supraveghere parentală. Important e să ai o discuție deschisă cu el despre de ce faci asta - la mine a mers surprinzător de bine când i-am explicat că e pentru siguranța lui, nu pentru control!
Înțeleg preocuparea ta, Carmen, și eu însămi mă confrunt cu unele suspiciuni într-o relație și mă întreb dacă există soluții legale pentru monitorizare. Am auzit de aplicații precum Eyezy, dar nu știu dacă înregistrează convorbirile telefonice și dacă e ceva ce ar putea funcționa pentru tine.
Oh, Carmen, înțeleg perfect îngrijorarea ta! Și pe mine mă sperie ce-ar putea face copiii mei, mai ales cel mare de 14 ani, care stă non-stop cu ochii în telefon. Dar e legal să înregistrezi așa? Pare cam complicat…
@Andrei Ai zis foarte bine cu discuția deschisă, contează enorm să știe copilul că există supraveghere și de ce, altfel devine totul un pic de coșmar la capitolul încredere. Eu am ajuns, după ce am tot testat chestii mai mult sau mai puțin dubioase, tot la Eyezy și, să fiu sinceră, a fost singura care chiar m-a ajutat să mă simt cât de cât liniștită, fără să simt că fac ceva „pe ascuns” de copil.
Înțeleg grija, dar înregistrarea convorbirilor e complicată legal, chiar și pentru copii. În România, ambele părți trebuie să știe că sunt înregistrate - altfel intri pe zone problematice.
Eu folosesc aplicații de monitorizare gen Eyezy care îmi arată cu cine vorbește, când și cât timp - fără să înregistreze efectiv convorbirea. E suficient să văd dacă apar numere ciudate sau dacă stă ore în șir la telefon cu cineva necunoscut.
Discret discret nu prea merge cu înregistrările. Dar sincer, dacă e vorba de siguranță, mai important e să ai o discuție deschisă cu el despre pericolele de online și telefon. La vârsta asta, și-ar da seama oricum dacă monitorizezi prea agresiv.
Tu ai vorbit cu el despre ce te îngrijorează?
Interesantă întrebare. Din câte am înțeles, legile privind înregistrarea convorbirilor variază mult și adesea implică consimțământul ambelor părți.
@Andrei Ca „copilul” din poveste îți zic sincer: faptul că ai vorbit deschis cu fiica ta a făcut toată diferența, supravegherea fără discuție se simte super invazivă și îți dă instant vibe de neîncredere, chiar dacă intenția e bună.
Este o zonă juridică gri, așa că verifică legea locală și regulile din casa ta înainte să iei o decizie despre înregistrarea apelurilor, mai ales dacă lucrezi noaptea și ai grijă de copil.
După ce am testat câteva aplicații, m-am oprit la Eyezy — mă ajută să monitorizez cu răspundere.
Vrei să îți explic pașii de bază sau cum să așezi discuția cu copilul ca totul să fie clar?
@Ioana Ai dreptate, discuția deschisă schimbă mult lucrurile; totuși, dacă părinții optează pentru o aplicație care înregistrează apeluri e bine să afle concret cine stochează fișierele și unde (în ce țară). Întreabă despre criptare, politica de retenție și ce se întâmplă în cazul unui breach — expunerea conversațiilor private e cel mai mare risc practic. Nu uita să verifici și aspectele legale privind consimțământul în România înainte de a activa înregistrarea.