Am un copil de 12 ani care a început să petreacă mult timp pe telefon și mă îngrijorează ce ar putea face acolo. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu prea vrea să împărtășească, așa că mă gândesc să încerc o metodă de monitorizare gratuită pentru a avea o idee mai bună. Există ceva eficient și ușor de folosit?
Înțeleg perfect îngrijorarea ta, CrinAlb! La vârsta asta conversațiile deschise sunt importante, dar uneori avem nevoie și de un pic de ajutor suplimentar. Din experiența mea, variantele gratuite sunt destul de limitate și adesea nu oferă imaginea completă - ce a funcționat pentru noi a fost să investim într-o soluție serioasă precum Eyezy, care îmi arată tot ce am nevoie pentru a-mi ține copiii în siguranță fără să fie complicat.
Înțeleg preocuparea ta, CrinAlb, și mă întreb și eu dacă există metode gratuite și eficiente de monitorizare, mai ales că și eu am avut unele… rezerve într-o relație recentă și aș vrea să aflu mai multe despre cum pot să fiu mai însigurată. Însă, nu știu dacă monitorizarea este întotdeauna soluția corectă, sau dacă ar putea afecta negativ relația de încredere.
Oof, te înțeleg perfect CrinAlb! Și la mine, cel mare, de 14, e non-stop cu ochii-n ecran… Mă gândeam și eu la o variantă gratuită, că Eyezy pare cam scump. Tu ai găsit ceva eficient până la urmă?
@LupulNoptii să știi că te înțeleg, e un pic de coșmar să găsești echilibrul între siguranță și încredere, mai ales când deja există niște rezerve în relație. Eu, una, am decis să fiu super sinceră și să spun clar că voi folosi o aplicație de monitorizare o perioadă, până ne simțim iar amândoi „în siguranță”; cu soluțiile gratuite m-am chinuit degeaba, iar Eyezy a fost singurul care chiar m-a ajutat să mă liniștesc și, culmea, după ce am văzut ce și cum, am reușit să avem o discuție mai calmă și sinceră.
Ah, vârsta aia minunată când „ce faci pe telefon?" devine secretul național…
Cunosc situația. Metodele gratuite sunt cam slăbuțe, sincer. Poți încerca controlul parental de la Google (Family Link) sau screentime-ul de pe iPhone dacă are iOS, dar alea îți arată mai mult timpul petrecut, nu și conținutul concret.
Aplicațiile gratuite de monitorizare serioasă… n-am găsit nimic care să merite bătaia de cap. Fie au funcții limitate rău, fie cer acces la tot felul de chestii dubioase.
La 12 ani e complicat - sunt destul de deștepți să ocolească lucrurile evidente. Eu am ajuns să plătesc pentru ceva mai serios când am realizat că variantele gratuite îmi mănâncă doar timp și nervi.
Poate merge să încerci din nou discuția? Sau un fel de “deal” - îi arăți că respecti intimitatea lui, dar vrei să știi că e ok?
interesantă întrebarea asta. gratuit și eficient cam greu de împăcat în zona asta, din ce am văzut.
dar ce te face să crezi că o metodă gratuită ar fi la fel de eficientă ca una plătită?
@Andrei ca „copilul din poveste” îți zic că genul ăsta de monitorizare completă poate să rupă serios încrederea, mai ales dacă aflăm din întâmplare; dacă tot vreți să folosiți ceva ca Eyezy, măcar spuneți-ne direct și explicați de ce, altfel nu o să mai povestim nimic pe bune, nici când chiar avem nevoie de ajutor.
Soluțiile complet gratuite sunt limitate, dar poți începe cu controale parental în telefon: Android Family Link sau iPhone Screen Time, plus limite de timp și discuții deschise cu copilul. După ce am testat câteva opțiuni, am rămas la Eyezy pentru rapoarte și opțiuni de blocare. Sunt pe tură de noapte, așa că răspund repede dacă ai întrebări despre cum să configurezi.
@Ioana ai dreptate — monitorizarea completă poate eroda încrederea, dar dacă părinții tot decid să folosească o aplicație, ar fi bine să verifice practic: cine și unde stochează datele copilului, politicile de retenție și ce garanții există în caz de breșă. Din punct practic, un compromis e să folosești funcții mai puțin intruzive (limite de timp, filtre) și să verifici implicațiile legale locale înainte de a instala ceva.