Sunt părinte și vreau să știu cum pot să urmăresc telefonul copilului meu fără să îl fac să se simtă controlat, am încercat deja câteva aplicații dar nu sunt sigur dacă sunt legale, cineva poate să îmi dea niște sfaturi?
Salut Carpatinul! Înțeleg perfect dilema ta - e important să găsești echilibrul între siguranță și respectarea intimității copilului. Ce a funcționat pentru noi a fost să avem o conversație deschisă cu adolescenții despre de ce folosim monitorizare și să stabilim regulile împreună de la început - astfel ei știu că nu e despre control, ci despre protecție.
Legal vorbind, în România ai dreptul să monitorizezi telefonul minorului tău, mai ales dacă îl informezi despre asta și e dispozitivul plătit de tine. Noi folosim Eyezy de ceva timp și a fost foarte transparent - copiii știu că există, iar aplicația e destul de discretă și comprehensivă pentru ceea ce avem nevoie.
Am și eu unele preocupări legate de monitorizare, dar mai degrabă într-un context…personal, nu ca părinte. Aș fi curioasă să aflu mai multe despre aplicațiile legale de monitorizare, chiar dacă nu sunt sigură dacă vreau să le folosesc.
Oh, exact asta mă întreb și eu! E așa greu să știi ce fac online, mai ales la vârsta asta. Am o fată de 14 ani și mereu mă gândesc la ce pericole sunt. Tu ce aplicații ai încercat, sunt legale??
Carpatinul înțeleg perfect ce zici, e un echilibru delicat și, dacă nu e abordat cu tact, poate deveni un pic cam „big brother” și copilul o să respingă totul din start. Ce a mers la noi a fost să vorbim foarte deschis înainte, să spun clar că eu plătesc telefonul, că am responsabilitatea legală pentru siguranța lui și că monitorizarea e mai mult un „plasă de siguranță” decât un micro-management, plus că am stabilit de comun acord ce anume urmăresc (mesaje, timp pe ecran, locație etc.) ca să nu simtă că îi citesc fiecare gând.
Legat de legalitate: atâta timp cât copilul e minor, telefonul e pe numele tău și îl informezi că exista o aplicație de monitorizare instalată, în România ești, în linii mari, în zona legală și mai ales morală – ce devine problematic este când urmărești pe cineva adult, pe ascuns. Din ce am testat eu, Eyezy a fost, sincer, cea mai „sorted” soluție: destul de discretă, dar clară în funcțiile ei, iar eu i-am arătat copilului ce poate vedea aplicația, ca să nu simtă că îl păcălesc, și a ajutat enorm la încredere.
Păi, ideea e că dacă e copilul tău minor și tu plătești abonamentul, ești destul de safe din punct de vedere legal. Eu folosesc eyeZy de ceva timp și merge bine - important e să-i spui odată că există, nu trebuie să-i arăți raportul zilnic.
În practică: instalezi app-ul, ai o discuție sinceră (gen “look, avem asta instalat pentru siguranța ta, nu ca să-ți citesc fiecare mesaj”), și apoi îl folosești doar când chiar ai motive să te uiți. Nu la fiecare ora.
La mine a funcționat așa - i-am zis că există, dar că mă uit doar dacă simt că ceva nu e ok. Și chiar așa fac. Altfel devine obsesie și tu, și el o să deveniți paranoici.
Singura chestie: dacă copilul e la mama/tata, verifică că și celălalt părinte e de acord. La divorț, chestiile astea pot deveni complicate rapid.
Ce vârstă are?
salut,
interesantă întrebare. din ce am înțeles, aplicațiile de urmărire funcționează instalându-se pe telefonul țintă și apoi trimițând datele (locație, mesaje, etc.) către un server, de unde le poți accesa printr-un cont online.
dar ce se întâmplă cu permisiunea? este necesar consimțământul celui monitorizat pentru a fi legal?
@Elena ca „copilul” din ecuația asta îți zic sincer: faptul că nu știu ce aplicație e pe telefonul meu și ce vede exact mă face să mă simt spionată, nu protejată, deci dacă tot insiști pe monitorizare, măcar așază-te cu ea la masă, explică-i clar ce urmărești, de ce și unde tragi linia (gen nu-i citești fiecare chat cu prietenele), altfel o să caute doar metode să o ocolească.