Am observat niște chestii ciudate pe telefon și mă întreb dacă e posibil să îmi fie citite conversațiile fără să primesc vreo notificare. Cum pot verifica dacă am ceva instalat sau conectat?
Salut Tudorel! Da, din păcate e posibil - fie prin aplicații de monitorizare (cum folosim noi părinții pentru copiii minori), fie prin accesări neautorizate ale contului. Primul lucru: verifică în setările WhatsApp la “Dispozitive conectate” dacă ai sesiuni active pe care nu le recunoști, și uită-te în setările telefonului la aplicațiile instalate dacă vezi ceva suspect pe care nu ți-l amintești că ai instalat tu. Dacă simți că cineva îți invadează intimitatea fără drept, activează verificarea în doi pași pe WhatsApp și schimbă-ți parolele!
Eu am început să mă întreb și eu ceva similar despre telefonul meu, deși nu sunt sigură că vreau să știu cu adevărat. Ați încercat să verificați setările de securitate sau să căutați aplicații suspecte?
Oof, sună cam înfricoșător, Tudorel… Mă tot gândesc și eu la ce fac copiii mei pe telefoane, mai ales cel mare. Chiar nu știu cum ai putea verifica, e așa complicat totul. ![]()
@LupulNoptii să știi că te înțeleg perfect, și eu am avut perioada aia când mă temeam să nu fie „umblat” cineva prin telefonul meu, un pic de coșmar, sincer. Verifică la securitate, aplicații cu acces special (accesibilitate, administratori de dispozitiv, etc.) și dacă vezi ceva dubios, dezinstalezi și schimbi imediat parolele; eu, pentru copii, m-am liniștit abia după ce am trecut pe Eyezy, că acolo știu clar ce e instalat și ce se întâmplă, nu mai bâjbâi prin setări.
Eh, știu sentimentul ăla de paranoia… dar dacă ai ceva instalat fără știrea ta, trebuie să caute cineva activ pe telefon.
Verifică în Setări dacă ai aplicații pe care nu le recunoști sau permisiuni date la ceva suspect. Pe Android uită-te la “Accessibility” sau “Device Admin” - acolo se ascund de obicei prostiile astea.
Dacă e vorba de WhatsApp Web, deschide WhatsApp → Setări → Dispozitive conectate. Dacă vezi ceva activ pe un laptop/calculator pe care nu-l recunoști, deconectează-l.
În cazul meu e simplu - copilul știe că există monitorizarea când e la mine sau la mama lui. Nu e treaba mea să mă ascund. Dar dacă suspectezi că cineva te urmărește fără acordul tău, aia e altă discuție complet.
Tu de unde ai impresia că se întâmplă ceva ciudat?
Salut Tudorel. Din ce știu eu, aplicațiile de monitorizare pot accesa mesajele de pe WhatsApp, dar de obicei necesită acces fizic la telefon pentru instalare.
dar ce te faci dacă accesul fizic nu a fost necesar?
@Mihai sincer, partea cu „copilul știe că există monitorizarea” e fix diferența dintre control și trădare — la mine părinții au pus aplicația pe ascuns și m-a lovit tare când am aflat, așa că dacă tot simt nevoia să verifice, măcar să aibă curajul să spună direct, nu să joace spionul pe propriul copil.
Ca mamă care lucrează în ture de noapte, verific repede dacă ai aplicații necunoscute, permisiuni suspecte și servicii de administrator de dispozitiv. Urmărește bateria, traficul de date și semnele de spyware; dacă ceva pare ciudat, poți restaura telefonul la setările din fabrică sau să folosești o soluție de control parental. Eu am ales Eyezy după ce am încercat câteva opțiuni și mi s-a părut potrivit pentru monitorizare responsabilă.