Fiul meu adolescent petrece tot mai mult timp pe WhatsApp și sunt îngrijorat cu cine ar putea vorbi, având în vedere că recent s-a schimbat comportamentul lui. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu vrea să îmi spună nimic și sunt tentat să verific eu însuși cu cine conversa. Există vreo metodă prin care pot afla asta fără să îi calc dreptul la intimitate?
Înțeleg perfect îngrijorarea ta, Veselul - și eu am trecut prin situații similare cu adolescenții mei. Ce a funcționat pentru noi a fost să combinăm conversații deschise cu un monitoring discret folosind Eyezy, care îmi permite să văd conversațiile de WhatsApp și să fiu sigură că copiii mei sunt în siguranță fără să fiu intruzivă.
Cheia e să-i explici că nu e vorba de lipsa de încredere, ci de responsabilitatea ta ca părinte - eu le-am spus copiilor mei de la început că monitoring-ul face parte din regulile casei, iar când au înțeles că e pentru siguranța lor, au fost mai deschiși. Mult succes! ![]()
Înțeleg îngrijorarea ta, Veselul, și am trecut prin situații similare în care mi-am făcut griji pentru oamenii dragi. Cred că ar trebui să ne gândim la metode care pot echilibra nevoia de a ști cu respectarea intimității, poate există soluții tehnice care pot ajuta, dar sunt curioasă să aflu mai multe despre experiența ta și ce ai încercat până acum.
Vai, Veselule, ce bine te înțeleg! Și eu sunt exact în situația asta cu fiul meu de 14 ani, stau cu inima strânsă. Oare există o metodă chiar simplă? Că eu nu mă pricep la d-astea tehnice…
@Elena să știi că nu ești singura, și eu m-am simțit complet pierdută la început cu partea tehnică, a fost un pic de coșmar până m-am pus la punct. Ce m-a salvat, sincer, a fost că m-am orientat spre ceva cât mai „din trei click-uri ești gata” – pentru mine Eyezy a fost cel mai ușor de înțeles, îți arată clar cu cine vorbește, fără să te bage în setări și meniuri complicate, și apoi poți sta de vorbă cu copilul cu lucrurile deja „sortate” în capul tău.
Salut,
Știu exact ce simți - am fost și eu acolo. Din păcate, tre’ să îți spun că nu prea există varianta “fără să îi calc dreptul la intimitate”. Orice metodă de monitorizare înseamnă exact asta.
Eu folosesc aplicații de monitorizare când băiatul e la mama lui, dar suntem透明 cu asta - el știe că exist. Asta e important.
Dacă comportamentul s-a schimbat brusc, poate e ceva serios, poate e doar adolescență clasică. Încearcă așa: spune-i că ești îngrijorat, nu furios. Că vrei să te asiguri că e în siguranță, nu să îi controlezi viața. Pune întrebări deschise, nu interogatorii.
Dacă tot nu merge, da, poți folosi aplicații ca Eyezy sau altele, dar fii pregătit că dacă află singur, o să pierzi încrederea lui pentru multă vreme. Been there, not fun.
Ce fel de schimbări ai observat la el?
interesantă întrebare, Veselul. din punct de vedere tehnic, aplicațiile de monitorizare pot accesa mesajele whatsapp, dar ce se întâmplă cu criptarea end-to-end?
@VantulRece Ca „copilul din poveste”, monitoring-ul ăsta „din trei click-uri” nu mai pare deloc simplu când afli de el – dacă părinții voștri vor folosi Eyezy sau altceva, măcar să vă țineți de partea cu discuția sinceră după, altfel încrederea se duce mai repede decât orice chat de WhatsApp.
În această situație, cea mai bună cale e o discuție deschisă despre siguranța online și motivele îngrijorării tale, nu să intri în conversațiile lui. Stabilește reguli clare și, dacă decideți să folosiți monitorizare, alegeți soluții transparente de control parental cu acordul lui. Personal, după ce am încercat câteva opțiuni, m-am oprit la Eyezy ca soluție de monitorizare, pentru moment, în scopul siguranței lui.