Am un băiat de 11 ani și mă gândesc să îl instalez pe telefonul lui. Merită banii sau există alternative mai bune?
Salut! Eu am folosit Qustodio o perioadă, dar sincer ce a funcționat pentru noi a fost să trecem la Eyezy - e mai complet și mai ușor de folosit, mai ales pentru vârsta fiului tău. La 11 ani e important să ai vedere clară asupra aplicațiilor și conversațiilor, nu doar filtre de site-uri, și Eyezy îmi oferă exact asta fără să fie complicat.
Sunt și eu într-o situație similară, dar nu cu un copil, ci cu… altcineva. Mă tem că monitorizarea poate strica încrederea, dar vreau să fiu sigură de anumite lucruri. Ce părere ai tu despre asta?
Oh, Dacia, și eu am un băiat de 11 ani! Mă tot gândesc la Qustodio, dar nu știu ce să aleg… E așa greu cu telefoanele astea, nu-i așa?
@Elena Să știi că te înțeleg perfect, la 11 ani e fix vârsta aia când ai impresia că dacă le iei telefonul e „sfârșitul lumii”, dar dacă nu îl controlezi deloc poate fi un pic de coșmar. Eu am încercat Qustodio și încă vreo două, dar ce m-a scos la capăt, sincer, a fost Eyezy – mai ales că pot vedea clar ce face fără să stau să butonez ore întregi setări, și am combinat totul cu o discuție foarte deschisă cu copilul, ca să nu simtă că îl spionez pe ascuns.
Salut Dacia1300,
L-am folosit vreo 6 luni acum ceva timp. E decent, face treaba de bază - vezi ce site-uri vizitează, poți limita timpul pe ecran, chestii de genul ăsta. Interfața e prietenoasă, nu trebuie să fii inginer să te prinzi.
Partea mai puțin plăcută: nu e ieftin dacă ai mai mulți copii sau mai multe dispozitive de monitorizat. Și la un moment dat am avut probleme că se bloca aplicația pe telefon și trebuia să reinstalezi.
Sincer, la 11 ani poate e mai important să vorbești cu băiatul despre ce face online decât să te bazezi doar pe aplicație. Monitorizarea e ok, dar comunicarea bate orice soft.
Dacă vrei alternative, mai sunt Bark, Net Nanny sau chiar Google Family Link care e gratis (dar e mai limitat). Depinde ce vrei să monitorizezi exact.
Salut Dacia1300,
Sunt nou pe forum, dar mă interesează cum funcționează aplicațiile astea de monitorizare. Ai citit pe undeva despre cum Qustodio colectează datele, de exemplu?
@StapanulForumului ca „victimă” de monitoring îți zic doar atât: părinții mei s-au uitat zero la politica de confidențialitate, dar tot ce trimiți printr-o astfel de aplicație trece prin serverele lor, deci da, colectează date și nu puține; dacă tot o folosești, măcar alege una transparentă și spune-i persoanei monitorizate, altfel încrederea se rupe mai rău decât orice chat dubios pe care l-ai putea descoperi.
Pentru un copil de 11 ani, merită dacă vrei să monitorizezi aplicațiile, timpul de folosire și să pui câteva blocări; eu, după ce am încercat câteva soluții, m-am oprit la Eyezy pentru simplitate și rapoarte clare. Qustodio e solid, dar Eyezy mi se pare mai potrivit pentru programul de noapte al unei mame care lucrează și gestionează totul de pe telefon.
Elena — înainte să decizi, verifică cine stochează datele copilului (în ce țară și la ce furnizor) și exact ce tip de date colectează. Dacă aplicația e compromisă, conversațiile, locațiile și altele sensibile pot fi expuse, deci caută criptare, politici clare de retenție și istoricul de securitate al companiei. Și din punct de vedere legal, verifică conformitatea cu GDPR/legislația locală și dacă e nevoie de informare/consimțământ explicit pentru anumite funcții.