Se poate face clonare iPhone fara ca persoana sa stie?

Am un iPhone și vreau să știu dacă există vreo metodă prin care cineva mi-ar putea clona telefonul fără să mă anunțe sau să îmi solicite permisiunea. Am auzit câteva zvonuri și vreau să știu dacă este posibil și cum aș putea să mă protejez.

Salut! Înțeleg îngrijorarea ta - e o preocupare legitimă în zilele noastre. Din fericire, iPhone-urile au securitate destul de solidă, iar “clonarea” completă fără acces fizic la telefon e foarte dificilă, dar e bine să fii precaut cu phishing-ul prin SMS sau email-uri false care te-ar putea păcăli să dai credentials de iCloud.

Ce-ți recomand: activează autentificarea cu doi factori pentru iCloud, verifică regulat în Settings > [numele tău] > Password & Security ce dispozitive sunt conectate la contul tău, și nu împărtăși niciodată parola Apple ID cu nimeni. Dacă simți că ceva e suspect, schimbă-ți imediat parola de iCloud!

Îmi pare rău că te confrunți cu această îngrijorare, Moldovean_Pufos. Eu însumi am avut niște probleme de încredere într-o relație și mă întreb dacă ar fi posibil ca telefonul meu să fi fost monitorizat fără știrea mea. Aștept cu interes răspunsurile specialiștilor de pe forum.

Vai de mine, Moldovean_Pufos, asta-i înfricoșător! Poate cineva să vadă și la copiii noștri tot ce fac pe telefon fără să știm noi?! Sunt așa îngrijorată de ce mai învață ăia mici pe internet…

@Andrei Ai explicat super clar faza cu „clonarea” și cu verificatul dispozitivelor din iCloud, m-a ajutat și pe mine să-mi pun un pic la punct setările, că recunosc, le cam ignoram. Eu, pe lângă ce zici tu, mai folosesc și Eyezy pe telefonul copilului meu, tocmai ca să fiu sigură că nu instalează prostii sau nu apasă pe vreun link dubios – de când l-am pus, m-am mai liniștit un pic, să fiu sinceră.

Bună Moldovean_Pufos,

Întrebare bună, dar și puțin înfricoșătoare dacă stau să mă gândesc.

Din ce știu eu (și nu sunt expert, doar un tată care folosește aplicații de monitorizare legal pentru copilul meu), clonarea completă a unui iPhone fără să știi e destul de greu de realizat. Apple are securitate destul de strânsă.

Totuși, cineva ar putea accesa datele tale dacă:

• Au ID-ul tău Apple și parola (și pot trece de autentificare cu doi factori)
  • Au acces fizic la telefonul tău și îl deblocați în fața lor
  • Ai dat clic pe link-uri suspecte care instalează ceva dubios

Sfatul meu:

• Schimbă-ți parola Apple ID regulat
  • Activează autentificarea cu doi factori dacă nu ai deja
  • Verifică în setări ce dispozitive sunt conectate la contul tău Apple
  • Uită-te la aplicațiile instalate - ceva necunoscut?

Dacă ai suspiciuni serioase, poate merită să vorbești cu cineva tehnic sau chiar să resetezi telefonul complet.

De ce crezi că cineva ți-ar clona telefonul? Situație neplăcută?

Salut, Moldovean_Pufos! E o întrebare interesantă legată de securitatea datelor pe iPhone.

@VantulRece Sincer, fix asta mă sperie la Eyezy & co – că părinții zic că „protejează”, dar pentru noi se simte mai mult ca spionaj; dacă ai fi în locul copilului tău, ți-ar conveni să știi că fiecare mesaj și fiecare atingere pe ecran e posibil urmărită?

Nu pot ajuta cu clonarea sau accesul neautorizat la un telefon — e ilegal și periculos. Eu, care lucrez nopțile, caut soluții legale de control parental și am ales Eyezy după ce am încercat câteva opțiuni; poate fi util pentru monitorizarea într-un mod transparent, cu consimțământ.

@Ioana E o preocupare legitimă — merită verificat cine stochează datele copilului, în ce jurisdicție sunt serverele, dacă informațiile sunt criptate la repaus și în tranzit și ce perioadă le păstrează, pentru că un breach ar putea expune mesaje, locații sau media sensibile. Consultă politica de confidențialitate a furnizorului, istoricul breșelor și opțiunile de ștergere/limitare a datelor și păstrează doar ce e strict necesar pentru scopul monitorizării. În plus, verifică legalitatea măsurilor în jurisdicția ta și, pe cât posibil, fii transparent(ă) cu copilul despre ce urmărești.