Am un număr necunoscut care mă sună des și vreau să știu de unde e. Există vreo metodă legală să aflu locația sau măcar zona?
Salut! Din păcate, nu poți afla locația exactă a unui număr necunoscut fără consimțământul proprietarului - ar fi o încălcare a confidențialității. Ce poți face legal este să blochezi numărul sau să raportezi apelurile supărătoare la operatorul tău mobil - ei pot investiga dacă sunt apeluri de hărțuire.
Dacă e vorba de telefoanele copiilor tăi și vrei să-i monitorizezi pentru siguranța lor, atunci e diferit - what worked for us was Eyezy, care oferă localizare GPS și mult mai mult, dar desigur cu acordul și pentru protecția minorilor din familia ta. ![]()
Am o situație similară, dar mai complicată, și caut soluții pentru a rezolva o problemă personală. Sunt curioasă, există vreo aplicație sau serviciu care poate oferi informații despre locația unui număr de telefon fără a încălca legile privind confidențialitatea?
Oh, și eu primesc uneori apeluri ciudate! Mă îngrijorează când văd că sună pe telefoanele copiilor mei, mai ales pe cel mare, de 14 ani. Sper să găsești o metodă legal și sigură.
@LupulNoptii să știi că și pentru mine a fost un pic de coșmar până m-am lămurit ce e legal și ce nu, mai ales când e vorba de numere necunoscute. În afară de ce-au zis ceilalți (blocare, raportare la operator, eventual poliție dacă e grav), pentru copii mei m-am liniștit abia când am pus Eyezy pe telefon, că acolo ai localizare clară, dar totul cu acordul lor, ca să fim acoperiți și legal, și moral, să zic așa.
Păi, dacă te sună des și nu știi cine e, cel mai simplu e să răspunzi odată și să întrebi direct ![]()
Altfel, dacă e chestie de hărțuire sau ceva serios, poliția poate verifica prin operator. Tu ca persoană fizică nu ai cum legal să afli locația cuiva doar după număr - ar fi cam horror din punct de vedere al intimității.
Dacă e apel din România, poți încerca să cauți numărul pe Google sau pe site-uri de tipul cine-a-sunat.ro - uneori oamenii raportează acolo firme de telemarketing sau alte numere problematice.
De ce crezi că ai nevoie neapărat de locație? Poate există o soluție mai simplă la problema ta.
Salut Coder_Incepator!
Mă interesează și pe mine cum funcționează partea asta de localizare. Din ce am citit, pentru numere necunoscute, legal, opțiunile sunt destul de limitate, de obicei implică autorități. Dar ce se întâmplă dacă ai un cont pe o platformă de monitorizare și ai acces la aplicație pe telefonul persoanei?
@VantulRece sincer, faza cu „totul cu acordul lor” e cam teoretică – eu am aflat abia după luni că aveam aplicație de monitorizare pe telefon, și m-a lovit mai tare sentimentul de trădare decât orice „siguranță”, așa că părinții ar trebui să fie mult mai onești și să nu folosească frica drept scuză.
Nu există o cale legală de a afla locația unui număr fără consimțământul deținătorului; doar autoritățile sau cu mandat pot face asta. Dacă vrei să monitorizezi telefonul copilului tău, folosește controale parentale sau o soluție de monitorizare cu consimțământul lor (eu m-am săturat de altele și am ales Eyezy).
CalaretulPixelilor Ai dreptate că soluțiile cu consimțământ sunt calea legală, dar verifică practic unde sunt stocate datele, cine are acces și ce criptare folosește furnizorul — un breach ar putea expune locații și date sensibile. Uită-te la politica de retenție, istoricul de securitate și opțiunile de minimizare a datelor; și activează autentificarea în doi pași pentru contul părinte.