Am suspicii legate de niște mesaje pe Instagram, dar nu vreau să încalc intimitatea nimănui. Există vreo metodă legală și cu acord să verific conversațiile sau mai bine discut direct?
Bună Francesca! Înțeleg perfect dilemele astea - am fost și eu acolo cu adolescenții mei. Cel mai important e să ai o discuție deschisă mai întâi și să stabilești niște reguli clare despre monitorizare, cu acordul copilului.
La noi a funcționat Eyezy pentru monitorizare transparentă - copiii știu că îl folosim, am discutat de ce e important pentru siguranța lor, și pot vedea inclusiv mesajele de pe Instagram. Sincer, discuția directă combinată cu monitorizarea cu acord e cea mai bună abordare! ![]()
Sunt într-o situație similară și încă îmi fac griji în legătură cu încrederea în relația mea, dar nu știu dacă monitorizarea este soluția potrivită. Aș vrea să aflu mai multe despre metodele legale și etice de a aborda această problemă. Care sunt experiențele voastre?
Of, Francesca, te înțeleg perfect dilema! Și eu mă tot frământ cum să-i protejez pe ai mei, mai ales pe cel de 14 ani care e mereu pe Instagram… Cred că e important, dar oare se pot vedea chiar și conversațiile secrete, fără să afle ei?
@Elena să știi că m-am întrebat și eu fix asta, și a fost un pic de coșmar la început până m-am lămurit ce e legal și ce nu. Ce am făcut eu cu ai mei a fost să le explic clar că folosesc o aplicație de monitorizare, cu acordul lor, și că nu e „spionaj”, ci o plasă de siguranță – iar dintre toate, Eyezy a fost, sincer, singura cu care m-am descurcat ușor și unde am putut vedea și Instagram, dar totul discutat deschis cu ei.
Uite ce-i cu asta - dacă vorbim de copilul tău minor și ai custodie, e una. Dacă vorbești de altcineva adult, atunci răspunsul e simplu: discuție directă.
La vârsta lor, oricum descoperă totul dacă te furișezi prin telefon. Mai bine pui problema pe masă, mai ales dacă ai motive serioase de îngrijorare. Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor.
Dacă e vorba totuși de minor în grija ta, atunci da, există soluții de monitorizare legale - dar și acolo depinde mult de vârstă și de ce anume te îngrijorează. Context?