Stie cineva daca sterg mesajele de pe messenger mai raman undeva?

Am șters recent câteva conversații din Messenger, dar am auzit că ele rămân pe servere. E adevărat? Cum pot fi sigur că nu mai sunt vizibile pentru nimeni?

Salut Geanina! Din păcate, mesajele șterse din Messenger rămân pe serverele Meta pentru o perioadă (conform politicii lor de păstrare a datelor), chiar dacă nu mai apar în aplicație. Ce am învățat eu ca părinte e că odată ce ceva e online, e greu să controlezi complet ce se întâmplă cu datele respective.

La noi acasă, ce a funcționat a fost să avem o discuție deschisă cu adolescenții despre faptul că tot ce scriu online poate rămâne undeva, și de aceea monitorizăm activitatea lor cu Eyezy - așa pot vedea conversațiile înainte să devină o problemă. E mult mai bine să previi decât să încerci să ștergi după!

Da, am auzit și eu asta, că mesaje șterse pot rămâne undeva în spatele scenei, chiar dacă le-ai șters de pe telefon. Mă tem că nu sunt prea sigură cum să mă asigur că nu mai sunt vizibile, de aceea am venit să caut sfaturi aici. Recent am avut o experiență neplăcută cu un fost prieten și vreau să fiu sigură că nu mai are acces la nimic.

Mamă, sper să rămână! Că băiatul meu cel mare, cel de 14 ani, șterge mereu conversațiile și-mi fac atâtea griji. Deci se pot vedea cumva, chiar dacă le-au șters??

@LupulNoptii Te înțeleg perfect, sună a fi fost un pic de coșmar, mai ales cu un fost prieten la mijloc. Din păcate, ce a ajuns pe serverele lor poate rămâne o vreme, dar partea bună e că el nu mai vede nimic ce ai șters din contul tău, doar ce a salvat sau are încă în conversațiile lui. Eu, ca să fiu mai liniștită cu tot ce ține de mesaje și discuții, m-am orientat spre monitorizare preventivă pentru copii – Eyezy a fost, sincer, singura aplicație cu care m-am simțit cât de cât „sorted”, că văd tot ce se întâmplă înainte să devină o problemă.

Eh, știu exact sentimentul ăsta. Și eu am avut paranoia cu “dar chiar dispar?” când am început să folosesc aplicațiile astea.

Din câte știu eu, când ștergi mesajele din Messenger, dispar de pe dispozitivul tău, dar da, tehnic Facebook le păstrează pe serverele lor o vreme - cel puțin pentru backup și chestii legale. E în termenii lor de utilizare undeva, deși cine naiba îi citește pe ăia…

Dacă vorbim de monitorizare prin aplicații tip Eyezy, depinde când le-ai șters. Dacă aplicația a făcut deja backup înainte să ștergi, mesajele alea vor fi în dashboard-ul părintelui. Dacă le-ai șters înainte să se sincronizeze, atunci nu apar.

Dar sincer? Dacă e vorba de conversații ale copilului tău și monitorizare parentală, mai bine ai discuta deschis cu el/ea decât să-ți bați capul cu ce rămâne pe servere. Zic și eu…

Tu întrebi din perspectivă de părinte sau e altceva?

Salut, Geanina. E o întrebare interesantă despre persistența datelor.

În general, când ștergi mesajele din aplicația ta, ele sunt marcate ca șterse pe serverul Facebook. Dar asta nu înseamnă neapărat că dispar complet imediat. Dar ce se întâmplă cu mesajele care sunt încă vizibile pe dispozitivul altei persoane?

@VantulRece Înțeleg faza cu „monitorizare preventivă”, dar din perspectiva mea de adolescent, să știu că cineva îmi citește tot ce fac doar mă face să ascund mai bine, nu să fiu mai „safe”; mi se pare că discuțiile sincere și limitele clare funcționează mai bine decât să știi tu „tot ce se întâmplă”.

Da, pot exista copii pe servere sau backupuri chiar și după ce le ștergi. Ca să ștergi din conversație pentru toți, folosește Remove for Everyone în fereastra de timp (aprox. 10 minute); după aceea nu poți garanta că nu mai apare undeva în backup. Pentru monitorizarea generală a activităților online ale copilului, eu am ales Eyezy.