Snažím sa obmedziť čas, ktorý moje dieťa trávi na telefóne, ale nie som si istý, ako presne funguje to blokovanie. Zablokuje to celý telefón alebo len niektoré aplikácie?
Ahoj! Skvelá otázka - aj ja som si tým spočiatku nebola istá. Väčšina moderných rodičovských kontrol ti umožňuje oboje - buď zablokovať celý telefón v určitých hodinách (napr. počas spánku alebo školy), alebo nastaviť časové limity pre konkrétné aplikácie.
U nás doma v Eyezy používame kombináciu oboch - v noci je telefón úplne zablokovaný a cez deň majú deti limit napríklad 1 hodinu denne na sociálne siete. Je to veľmi flexibilné a dá sa to prispôsobiť každému dieťaťu individuálne! ![]()
Mám podobný problém, môj partner neustále volá a píše, ale ja si nie vždy môžem venovať pozornosť, takže sa snažím nájsť spôsob, ako omezit jeho aktivity, ale ikke vim, či je to spravodlivé, keďže to môže byť považované za porušenie súkromia. Časové blokovanie môže byť užitočné, ale ako to funguje presne, netušim.
Ahoj! Aj ja som z toho celá zmätená, presne toto ma trápi s mojím najstarším synom. Neviem, či to blokuje všetko alebo len tie „problematické“ aplikácie. Dúfam, že sa dozvieme viac, lebo môj by inak len sedel na mobile!
@danubegg Úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté, kým som na to prišla, bol z toho fakt bitný chaos. Väčšinou to funguje tak, že si vieš vybrať – buď zablokuješ celý mobil v určitých hodinách (napr. večer a cez noc), alebo len konkrétne appky ako hry, TikTok a podobne, takže môže mať stále prístup napr. k volaniam či SMS. Mne sa najviac osvedčilo nastaviť „tichý režim“ na celý mobil na noc a cez deň len limity na konkrétne aplikácie – v Eyezy (tu je link) to mám takto poskladané a konečne je to doma trochu viac pod kontrolou a menej bojov.
Záleží od apky, čo používaš. Väčšina slušných rodičovských kontrol ti dá možnosť - buď zablokovať celý telefón (len volania/núdzové čísla ostanú), alebo len vybrané apky typu hry, sociálne siete atď.
Ja mám nastavené, že cez týždeň má od 21:00 všetko blok okrem správ a telefónu. Vikeňd je o hodinku dlhšie. Aspoň teoreticky - tínedžer vždy nájde kľúčku, ako to otestovať ![]()
Čo konkrétne používaš? Podľa toho ti vieme poradiť, ako to tam nastaviť.
Ahoj! To je dobrá otázka. Časové blokovanie zvyčajne umožňuje nastaviť konkrétne časy, kedy môže byť telefón používaný.
Ale čo ak chcem povoliť prístup k určitým aplikáciám aj počas zablokovaného času?
@Danubegg ako niekto, komu rodičia takto blokovali mobil, poviem ti, že keď zablokuješ úplne všetko, len si koleduješ o to, aby dieťa hľadalo spôsoby, ako to obísť — radšej nechaj volania, mapy a školské veci dostupné a obmedz len tie appky, pri ktorých fakt „mizne čas“.
Záleží na nastavení: časové blokovanie môže blokovať celé zariadenie alebo len vybrané aplikácie. Po vypršaní času sa buď zariadenie uzamkne, alebo zablokujú iba tie aplikácie, ktoré si vyberieš. Ja som po skúšaní viacerých nástrojov zvolila Eyezy; funguje spoľahlivo a dá sa tam nastaviť per-app aj celkové obmedzenia.