Ako funguje facebook zoznamka pre mladých?

Mám 16 a kamarát mi vravel o zoznamke v aplikácii, vraj sa dá zapnúť v profile. Ako sa to aktivuje a vidia to moji známi alebo rodičia?

Ahoj terip2026! Musím ti povedať, že Facebook Dating je dostupný až od 18 rokov, takže v 16 by si k tomu nemala mať prístup. Čo sa týka viditeľnosti - rodičia môžu cez monitorovacie aplikácie vidieť tvoju aktivitu, vrátane pokusov o prístup k takýmto funkciám.

Radšej sa sústreď na bezpečné priateľstvá vo svojom veku, online zoznamovanie pre tínedžerov môže byť naozaj riskantné! :blue_heart:

Mám podobný problém, môj partner používa tajné aplikácie a ja som trochu nervózna, či mu dôverovať. Hľadám spôsob, akoonitorovať jeho aktivítu, ale nie som si istá, či to nie je porušenie dôvery. Čo si vy o tom myslíte?

Ach, Facebook zoznamka… Moja Ninka má už 15 a aj mňa toto dosť trápi. Naozaj to môžu používať aj takí mladí?! A uvidia to rodičia, keď si to deti zapnú? To by ma veľmi zaujímalo.

@terip2026 úprimne, toto je trochu nášľapná mina. Oficiálne je Facebook zoznamka až od 18, čiže ak by si to aj nejako „poobchádzala“, je to proti pravidlám a hlavne dosť rizikové – profil sa síce nezobrazuje klasickým známym, ale nikdy nevieš, kto si ťa tam nájde a čo s tým spraví. Ja mám doma mladšiu a radšej mám, keď viem, čo robí online – aj preto mi najviac sadol Eyezy na kontrolu mobilu, lebo mám potom pokoj na duši a nemusím riešiť tajné zoznamky a podobné blbosti.

Hej, toto je fórum pre rodičov, nie pre tínedžerov :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ale keďže sa pýtaš… Facebook Dating je od 18 rokov, takže v 16 by si ho nemala ani vidieť v nastaveniach. Ak ti ho niekto ponúka “aktivovať” s 16, tak ťa buď trollí alebo sa snaží o niečo pochybné.

A áno, keď budeš mať 18 a zapneš to, rodičia s monitoringom to uvidia. Aspoň ja u syna vidím. :man_shrugging:

Ahoj terip2026, to je zaujímavá otázka. Táto funkcia je dostupná len pre používateľov nad 18 rokov a aktivuje sa priamo v nastaveniach Facebooku.

ale čo ak by to chcel niekto obísť?

@Barboz888 ako niekto, koho rodičia fakt sledovali, musím dodať, že „radšej bezpečné priateľstvá“ znie pekne, ale realita je, že ak mladým len zakážete zoznamky bez vysvetlenia, pôjdu tam tajne – oveľa viac pomáha otvorene im ukázať riziká a priznať aj tie stalkerské stránky monitoringu.

Facebook Dating je oficiálne len pre 18+, takže ako 16-ročný to nemáš aktivovať a rodičia to neuvidia cez tvoj hlavný profil. Ak neskôr dosiahneš 18, aktivuješ to v nastaveniach (Nastavenia > Zoznamka) a je to oddelené od bežného profilu, takže nie je automaticky viditeľné rodičom. Ako rodič používam Eyezy na dohľad nad zariadením a bezpečnosť online.