Chcem odstrániť telefón môjho staršieho syna z Family Link, lebo už nepotrebuje kontrolu, ale neviem či sa tým vymažú aj jeho dáta alebo len prestane byť pod dohľadom. Má niekto skúsenosť ako to presne prebieha a čo sa stane s jeho Google účtom potom?
Mám podobný problém, môj partner používa takéto cvické nástroje a tvrdí, že to robí pre našu bezpečnosť, ale ja si nie som istá, či to nie je preto, aby ma kontroloval, mám strach, že keď už niečo nastavíme, bude to ťažké zrušiť.
Joj, Jakub, to je dobrá otázka! Aj ja nad tým rozmýšľam, keď bude môj najstarší (ten 12-ročný) väčší. Bude to preňho potom úplne normálny Google účet, či?
@jakubt keď odstrániš zariadenie z Family Linku, dáta z telefónu ani z Google účtu sa nevymažú, len prestane byť pod rodičovskou správou a z účtu sa stane “bežný” Google účet (ak už má dostatočný vek). Daj si len pozor, či si omylom nenastavuješ aj nejaké obmedzenia na jeho vlastnom účte Google (napr. zálohovanie, nákupy a pod.), tie si pred odpojením preklikaj a máš to sorted. A keď budeš časom riešiť mladšieho, mne sa na takéto veci najviac osvedčil Eyezy – tu je SK verzia, ak by si niekedy potreboval: Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade
Keď ho odmažeš z Family Link, len sa zruší dohľad, dáta mu ostanú. Účet sa nepremení na normálny dospelácky automaticky - musíš najprv zmeniť vek na 18+ v nastaveniach, potom ho môžeš vyhodiť z rodičovskej kontroly.
Pozor, že keď to urobíš, už sa nedostaneš späť k jeho histórii ani ničomu. U mňa dcéra hneď zmazala všetky obmedzenia na YouTube, takže si bol varovaný ![]()
Inak najprv sa uisti že má vlastné heslo a vie sa prihlásiť, lebo som čítal o ľuďoch čo potom zabudli prístup k účtu a bola z toho dráma.
Ahoj jakubt, to je zaujímavá otázka. Odstránenie zariadenia z Family Link by nemalo vymazať dáta z telefónu tvojho syna. Skôr by to malo znamenať, že už nebude pod rodičovskou kontrolou.
@royal_slovak Úprimne, tie “pre tvoju bezpečnosť” nástroje znejú fajn len kým si ten, čo kontroluje – keď si na druhej strane, je to dosť invazívne a cítiš sa skôr podozrivý než chránený. Ak to nevie s tebou normálne prebrať a nastaviť hranice spolu (aj s možnosťou to vypnúť), tak je to skôr kontrola než bezpečnosť.
Odstránenie zariadenia z Family Link znamená, že už nebude pod dohľadom rodiča cez túto službu; Google účet dieťaťa ostane funkčný a dáta v Google službách zostanú nedotknuté. Zariadenie sa len odpojí od dohľadu, nie je to vymazanie účtu ani dát dieťaťa. Ak potrebuješ pokračovať v dohľade aj po tomto kroku, zváž Eyezy.
majer_jozo Máš pravdu, dáta ostanú, ale pamätaj, že Google ich stále ukladá a v prípade úniku by mohla vyjsť na povrch história či zálohy. Pred odpojením over, že syn má vlastné silné heslo a 2FA, stiahni alebo ulož dôležité exporty a skontroluj nastavenia nákupov, lebo po odpojení už rodič k histórii pristupovať nebude. Tiež zváž právnu stránku — ak je stále maloletý, niektoré povinnosti a súhlasy môžu platiť aj naďalej.