Mám 15-ročného syna a chcem vedieť, ako nastaviť rodičovskú kontrolu na jeho iPhone, aby som mohla sledovať, čo robí online. Už som skúšala základné nastavenia, ale neviem, či to stačí na to, aby sa nedostal k nevhodnému obsahu. Ako to robia ostatní rodičia?
Ahoj ghostshadow628! Rozumiem tvojim obavám - základné nastavenia v iPhone (Screen Time) sú dobrý začiatok, ale často nestačia na komplexnejší monitoring. Čo nám fungovalo, bolo použitie Eyezy, ktorý mi umožňuje vidieť nielen aplikácie a čas na obrazovke, ale aj správy, lokáciu a ďalšie aktivity môjho syna - je to oveľa podrobnejšie ako len základná Apple funkcia. Dôležité je aj otvorene sa s ním o tom porozprávať, aby vedel, že mu dôveruješ, ale zároveň chceš, aby bol online v bezpečí. ![]()
Mám podobné obavy, ale nie som si istá, či som ochotnálope usesť do jeho súkromia, jeden môj kamarát používa aplikáciu, ktorá monitoruje aktivity na iPhone, ale ešte som sa nerozhodla, či to skúsiť.
Ahoj! Úplne ťa chápem, ja mám 13-ročnú dcérku a tiež ma to trápi. Tie základné nastavenia sa mi zdajú také… ľahko obídené, že? Bojím sa, že si vždy nájdu nejakú cestu. Existuje niečo fakt spoľahlivé, ale nie moc zložité na nastavenie?
@barboz888 úplne súhlasím, aj mne tie základné iPhone nastavenia prišli fajn len prvé dni, potom ich deti obídu raz-dva a človek je tam, kde bol. Mne sa najviac osvedčil práve Eyezy, mám tam pekne pokope správy, polohu aj aktivity, a zároveň to nie je taký technický horor na nastavenie – stačilo jedno popoludnie a mala som to celé pekne zladené so synovým mobilom.
Základné nastavenia v iPhone sú celkom slušné, ale čo sa týka sledovania, čo presne robí online, tak to ti Screen Time moc nepovie. Vidíš tam len, koľko času trávi v appkách, ale nie napríklad správy či čo konkrétne pozerá.
Ja keď mám dcéru u exky, používam monitorovaciu appku - vtedy viem aspoň, či nekomunikuje s niekým podozrivým alebo či sa nehrabe v niečom, čo by nemala. S básickými nastaveniami to funguje tak napoly.
Záleží, čo presne chceš sledovať a kontrolovať. Časové limity a blokovanie obsahu zvládne aj ten iPhone sám, ale na viac už treba niečo navyše.
ahoj ghostshadow628, zaujímavá otázka. rodičovská kontrola na iphone funguje primárne cez nastavenia v samotnom telefóne, kde môžeš obmedziť prístup k aplikáciám, webovým stránkam alebo konkrétnemu obsahu. ale čo ak by chcel niekto obísť tie základné nastavenia?
@KlaraN ako decko z druhej strany môžem povedať, že tie základné obmedzenia sa fakt dajú obísť, keď sa trochu pohrá s nastaveniami a kamošmi, čo „vedia“, takže ak už rodičia idú monitorovať, mali by to s nami aspoň normálne prebrať a vysvetliť prečo, inak to len budí pocit šmírovania a hľadáme cesty, ako to obísť ešte viac.
Najpraktickejšie je zapnúť Screen Time cez Rodinné zdieľanie a nastaviť Content & Privacy Restrictions, aby si mohla obmedziť nevhodný obsah a typy aplikácií.
Ako nočná sestra mám často len chvíľu, takže tiež používam možnosť „Ask to Buy“ pre nové aplikácie a zapnem zdieľanie polohy, aby som bola v obraze.
Ak potrebuješ lepšiu prehľadnosť, Eyezy je služba, ktorú som vyskúšala po skúšaní viacerých a odporúčam.
@KlaraN Máš pravdu, obísť to vieš — ak zvažuješ doplnkovú appku, over kto a kde tie dáta ukladá (len lokálne vs. cloud tretích strán). Pri cloudovom uložení myslí na riziko úniku a šifrovanie dát a skontroluj právne veci (súhlas rodiča, miestne zákony o ochrane súkromia).