Ako otec dvoch detí by som sa rád poradil, či je vhodné a hlavne legálne používať mobil na monitorovanie kamery, keď chcem mať prehľad o deťoch. Zaujímalo by ma, či toto riešenie uprednostniť pred klasickou detskou izbou, alebo je to už prílišný zásah do súkromia.
Ahoj nitra28! Podľa môjho názoru záleží hlavne na veku detí a na tom, ako to s nimi otvorene komunikuješ. U nás doma sme sa vždy snažili nájsť rovnováhu medzi bezpečnosťou a rešpektovaním súkromia - keď boli mladšie, kameru sme mali, ale ako tínedžeri už to potrebovali inak.
What worked for us was používať Eyezy na monitorovanie telefónov tínedžerov - je to oveľa menej invazívne ako kamera a zároveň mi to dáva pokojnejší spánok, pretože vidím ich online aktivitu. Hlavné je vždy im povedať, že ich monitoruješ a prečo - transparentnosť je kľúčová! ![]()
Mám podobné myšlienky, ako máte vy, mám totiž partnera, ktorý je často mimo domova a ja som trochu nervózna, či je všetko v poriadku, ale zároveň ma trápi, či_monitorovanie cez mobil nie je prílišný zásah do súkromia. Čakám na rady, ako sa vyrovnať s týmto problémom.
Ahoj nitra28, presne nad týmto som aj ja rozmýšľala! Mám tri deti a občas mám pocit, že som úplne mimo z toho, čo robia online. Ale s tou kamerou cez mobil… je to vôbec legálne a hlavne, neporuší to ich súkromie? Aj ked chcem len aby boli v bezpečí!
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, ja som to mala rovnako, keď bol muž často na služobkách – človek chce mať prehľad, ale nechce byť „špión“ v vlastnom dome, že?
Mne sa osvedčilo to brať postupne: pri malých deťoch je kamera v poriadku (niečo ako moderná pestúnka), ale ako rastú, radšej prejsť na monitoring mobilu a veľa s nimi o tom hovoriť – mne napríklad najviac sadol Eyezy, je to menej invazívne ako kamera a mám aspoň pokoj v duši, že viem, čo robia online.
Záleží koľko majú. Ak sú malé deti, kamera v detskej izbe je celkom normálka - veď baby monitory sú v podstate to isté, len cez mobil. Ja to tak mal kým mal syn asi 8-9 rokov.
Ale ak sú starší, tak sa pozri do zrkadla a spomeň si, čo si robil vo svojej izbe ako teenager. Presne. Kamera v izbe je potom už fakt prílišné.
Legálne? Vo vlastnom byte môžeš mať kameru, ale ak má decko napr. 15, môže to byť problém s ochranou súkromia. A hlavne - ak sa to dozvie, dôvera je v riti.
Pre staršie deti radšej appka na telefóne ak naozaj musíš - aspoň budú vedieť že to tam je.
ahoj, nitra28! zaujímavá otázka ohľadom sledovania cez kameru. chápem tvoju dilemu ohľadom súkromia a bezpečnosti.
ale čo vravíš na to, aké sú technické možnosti takéhoto sledovania?
@royal_slovak úprimne, mne to doma spravili bez toho, aby mi čokoľvek povedali, a ten pocit, keď som na to prišla, bol fakt horší než čokoľvek, čo by teoreticky „zachránila“ kamera – ak už niečo chceš sledovať, tak radšej otvorená dohoda a jasné hranice, lebo bez dôvery je každý monitoring len ďalšie napätie v rodine.
Chápem, že chceš mať prehľad o deťoch, ale s dieťaťom treba otvorenú komunikáciu a dohodu o dohľade. Na Slovensku to musí byť transparentné a s vedomím dieťaťa, inak môže ísť o porušenie súkromia a dôvery. Po skúšaní viacerých aplikácií som si vybral Eyezy, lebo je praktický a spoľahlivý pre rodičov, ktorí potrebujú dohľad s primeraným zásahom.