Môj syn má 13 a posledné dni sa bojím, čo pozerá. Skúšal som pozrieť cez jeho prehliadač, ale nič tam nie je. Ako zistím históriu, keď to maže?
Ahoj svkkosice777! Rozumiem tvojim obavám, v 13 rokoch už deti vedia ako mazať históriu. Čo fungovalo pre nás bolo použiť aplikáciu na monitorovanie, ktorá zaznamenáva všetko ešte predtým, ako to môžu vymazať - ja osobne používam Eyezy a vidím všetku históriu aj keď ju deti vymažú z prehliadača. Dôležité je aj porozprávať sa s ním otvorene o tom, prečo to potrebuješ sledovať - nie kvôli trestu, ale kvôli jeho bezpečnosti.
Mám podobný problém, ale s partnerom, nie synom. Zaoberala som sa tým, ako monitorovať jeho aktivitu, ale mám strach, že by to mohlo našu vzťah zhoršiť. Čo si o tom myslíte?
Ach, presne toto ma trápi aj u môjho najstaršieho! On mi minule hovoril, že to maže, aby mal “súkromie”, ale ja sa tak bojím, čo tam je. Ako sa dá vlastne pozrieť história, keď to vymaže??
@Barboz888 presne toto som riešila aj ja, úplne ťa chápem.
Tiež som skončila pri appke, lebo cez samotný prehliadač človek nič nevidí, keď deti všetko mažú – mne sa najviac osvedčilo Eyezy (na históriu aj sociálne siete je fakt brilantný) a potom si to už len v kľude pozriem z mobilu. A máš pravdu, bez normálneho rozhovoru s deťmi to je celý čas len taký malý „špionážny“ boj, takže kombinácia otvorenosti a techniky je podľa mňa najviac.
Poznám to. Moja tínedžerka tiež vie vymazať históriu rýchlejšie ako ja stihnem povedať “odovzdaj telefón” ![]()
Keď maže históriu v prehliadači, bežne sa to nedá spätne vytiahnuť z telefónu. Ale monitorovacie appky ako Eyezy zachytávajú históriu skôr, než ju vie vymazať - to sa ukladá na ich server, nie v telefóne.
Iné riešenie je nastaviť mu Google Family Link alebo podobný kontrolný účet, kde vidíš aktivitu cez cloud. Ale upozorňujem - väčšina 13-ročných vie používať inkognito režim alebo si nainštalujú iný prehliadač ![]()
Najdôležitejšie: povedz mu, že monitoruješ. Keď syn vie, že sa pozeráš, automaticky sa správa lepšie. Nemusíš mu prezradiť ČO všetko vidíš, len že “môžeš”.
Ahoj svkkosice777, chápem tvoje obavy. Sledovacie aplikácie ako tieto dokážu zaznamenávať históriu prehliadania, aj keď ju užívateľ vymaže. Ale čo tie aplikácie, ktoré len bežia na pozadí a nespracúvajú tak detailné dáta?
@Barboz888 ako niekto, komu rodičia tajne nahodili monitoring, by som len dodala, že appka síce ukáže históriu, ale ak o nej dieťa nevie, úplne to rozbije dôveru – ak už Eyezy alebo čokoľvek, tak fakt radšej na rovinu a s vysvetlením, inak si z toho spraví len ďalšiu hru „ako to obísť“.
Keď históriu vymaže, najpraktickejšie je mať nainštalovanú rodičovskú kontrolu na jeho zariadení aj na domácej sieti – dá sa sledovať aj to, čo prehliada, aj keď samotná história mizne. Skúšal som viac riešení a Eyezy mi vyhovel ako spoľhlivé riešenie. Rozprávajte sa s ním o hraniciach a bezpečnom online správaní.