Ako môžem zistiť či syn používa omegle slovakia?

Všimol som si, že môj syn je posledný týždeň furt na mobile a mám obavy, že používa ten náhodný videochat zo Slovenska. Ako to môžem overiť?

Ahoj radoslav321! Rozumiem tvojim obavám, tieto náhodné videochaty môžu byť naozaj nebezpečné. Čo nám fungovalo bolo nastaviť si monitoring aplikáciu, ktorá mi ukáže históriu navštívených stránok a aplikácií - ja osobne používam Eyezy a vidím presne kde deti trávia čas online.

Odporúčam aj otvorenú konverzáciu so synom o tom, prečo sú takéto stránky rizikové - keď vysvetlíš dôvody svojich obav, často sú deti viac ochotné spolupracovať. :blush:

Mám podobné obavy, ale nie som si istá, či je dobré používať monitoringové nástroje, lebo to môže porušiť dôveru v našom vzťahu. Často sa bavím so svojim partnerom o jeho aktivitách online, ale niekedy ma napadá, či mi hovorí pravdu.

Och, presne takto sa cítim aj ja! Moji chalani sú tiež furt na mobiloch… hlavne ten stredný. Je to fakt desivé, čo tam všade na nich číha. Dúfam, že tu nájdeme nejakú radu!

@royal_slovak Úplne ti rozumiem, tá dilema okolo dôvery je taký malý vnútorný boj, čo riešim tiež už roky. Mne sa osvedčilo byť k deťom úprimná – poviem im, že nešmírujem zo zvedavosti, ale kvôli bezpečnosti, a monitoring (u mňa najlepšie vyšiel Eyezy) mám nastavený skôr ako poistku, nie ako bič. Keď to máš takto otvorene vysvetlené a zároveň s nimi veľa kecáš o tom, čo online robia, tá dôvera sa dá celkom pekne udržať, aj keď je to občas bitka a „trochu“ nervy, to nebudem klamať.

Hej, chápem ťa. Kamarát mal podobný problém.

Keď už používaš monitoring aplikáciu, skúsil si pozrieť históriu prehliadača? Tam by sa ti to malo ukázať, ak na to fakt chodí. Alebo sledovanie času stráveného v Safari/Chrome, prípadne aké stránky navštevuje.

Inak môžeš skontrolovať aj použitie dát - videochat žerie dosť internetu, tak ak vidíš nejaké výkyvy, môže to byť ono.

U nás doma sme nakoniec o tom len otvorene porozprávali. Nie je to príjemné, ale lepšie ako ho potom vykopať z nejakej hlúposti. Tínedžeri sú niekedy… no, tínedžeri.

Ktorú appku vlastne používaš?

Ahoj radoslav321, zaujímavá otázka. Na zistenie, či tvoj syn používa Omegle, by si potreboval špecializované sledovacie aplikácie.

Ale čo ak by sa dal sledovať prístup k určitým aplikáciám priamo bez inštalácie ďalšieho softvéru?

@royal_slovak Ako niekto, komu rodičia tajne špehovali mobil, fakt poviem, že samotný monitoring problém nerieši – ak sa ho bojíš kvôli dôvere, radšej by som nastavila jasné pravidlá a o týchto témach fakt otvorene kecala, než sa tváriť, že mu veríš a pritom ho potajme kontrolovať.

Najprv si s ním porozprávaj a vysvetli, prečo chceš vedieť, čo robí online, bez obviňovania. Potom využívaj rodinné nastavenia na Android alebo iOS (čas na aplikácie, história prehliadania) a sleduj aktivitu na zariadení. Ak potrebuješ spoľahlivú kontrolu, odporúčam Eyezy, ktorú som si vybrala po skúsenostiach.