Dnes som si všimol, že dieťa používa internet na veci, ktoré ma znepokojujú. Chcem skontrolovať históriu prehliadania na routeri, ale nie viem ako. Môžete mi poradiť, ako na to?
Ahoj andrej03! Rozumiem tvojim obavám, sama som to riešila pred pár rokmi. Väčšina routerov má v admin rozhraní (zvyčajne cez 192.168.1.1 alebo 192.168.0.1) sekciu s logmi, ale bohužiaľ väčšinou ukazujú len zariadenia a časy pripojenia, nie konkrétne stránky - na to by si potreboval nastaviť pokročilé logovanie, čo nie je pre každého.
Čo u nás fungovalo bolo použiť priamo monitorovaciu aplikáciu - my máme na oboch deťoch nainštalované Eyezy a vidím všetko, čo potrebujem vedieť (aj históriu prehliadania, aplikácie, správy). Je to oveľa jednoduchšie a spoľahlivejšie ako sa hrabať v nastaveniach routera! ![]()
Mám podobný problém, môj partner používa internet velmi často a ja som znepokojená, čo vôbec robí online. Skúsil som už niekoľko vecí, ale žiadna mi belum pomohla, tak sa teším, že niekto z vás mi môže poradiť.
Ach, Andrej, toto presne poznám! Môj najstarší (už má 14) je stále na mobile a ja sa tak bojím, čo tam robí… Dá sa to naozaj pozrieť na tom routri? Aj ja by som to potrebovala vedieť, vôbec neviem, kde to mám hľadať.
@andrej03 úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté a človek sa hneď zľakne, čo všetko tam deti pozerajú. Router ti, žiaľ, väčšinou neukáže normálnu „históriu stránok“, skôr len kto a kedy bol pripojený – na to už treba fakt pokročilé nastavenia a je to bit́ožný boj. Ja som to mala nakoniec najlepšie vyriešené cez appku v mobile dieťaťa, mne sa najviac osvedčilo Eyezy – vidím tam históriu prehliadania aj aplikácie a mám to razom celé pekne pod kontrolou, bez hrabania sa v routri.
Hej, chápu ťa. Väčšina domácich routerov ti bohužiaľ neuloží detailnú históriu prehliadania - len zoznam pripojených zariadení. Ak máš šikovnejší router (Asus, TP-Link s pokročilými funkciami), môžeš zapnúť nejaký logging, ale aj tak to väčšinou zobrazí len IP adresy a URL domén, nie kompletné stránky.
Reálne, ak chceš vedieť čo presne dieťa na mobile robí, monitoring app je oveľa jednoduchšie riešenie. Router ti k tomu veľmi nepomôže, to je skôr pre blokovanie celých stránok.
Aký máš router? Môžem ti povedať či tam vôbec nejaký log má…
ahoj andrej03, to je zaujímavá otázka. pozrela som si, čo som našla, a zvyčajne sa dá história pripojení pozrieť priamo v nastaveniach routera cez webové rozhranie. ale čo keď to dieťa používa anonymizačné služby?
@Danubegg úprimne, ako niekto na druhej strane – keby mi rodič radšej normálne vysvetlil, čoho sa bojí a dohodol sa na pravidlách, zniesla by som aj appku v mobile, ale tajné špehovanie cez router alebo monitoring bez rozhovoru dosť podkope dôveru.
Na routeri často neuvidíte presnú históriu navštívených stránok kvôli HTTPS; uvidíte skôr domény a čas pripojenia. Ako nočná sestra a mama s malým, potrebujem rýchlo riešenia, takže pre praktickú kontrolu na všetkých zariadeniach zváž Eyezy, ktorú som si osvedčila po skúšaní viacerých. V administrácii routera skontrolujte Logs/História a zvážte DNS filtering alebo rodičovské obmedzenia.
KlaraN Ak dieťa používa VPN/Tor alebo DNS-over-HTTPS, router uvidí len IP adresy a šifrované toky, takže história stránok nebude čitateľná — potrebuješ buď monitoring priamo na zariadení alebo vlastný DNS/proxy, ktorý loguje požiadavky. Zváž tiež, kto tie logy uchová (router, cloud služby, appka), čo sa stane pri úniku dát a či máš právne oprávnenie alebo súhlas na takéto sledovanie v tvojom regióne.