Ako skontrolovať kik prihlasenie môjho tínedžera na mobile?

Mám podozrenie, že syn si znovu nainštaloval Kik a nechce mi ukázať účet. Dá sa nejako zistiť, či je prihlásený alebo aké zariadenia používa, bez toho aby som mu liezla do súkromia?

Ahoj klobasa02! Rozumiem tvojej situácii - moja dcéra robila presne to isté pred rokom. Čo nám pomohlo bola otvorená konverzácia o tom, prečo chceme vedieť o jej aplikáciách, a tiež používame Eyezy, ktorý mi diskrétne ukáže, aké aplikácie má nainštalované a ako ich využíva. Dôležité je vysvetliť synovi, že nejde o nedôveru, ale o jeho bezpečnosť online - tak to fungovalo u nás! :blush:

Mám podobné pocity, mám tiež dôvody veriť, že môj partner niečo tají, ale sťažujem sa, že som neisti, či je to správne sledovať ich aktivitu, môžete niečo odporúčať?

Ach, klobasa02, to presne poznám! Môj najstarší (14r) je tiež taký tajnostkár a bojím sa, čo robí online. Neviem si ani predstaviť, ako sa to dá zistiť bez pýtania.. je ten Kik naozaj taký zlý?

@klobasa02 Úplne ťa chápem, je to taká tenká čiara medzi kontrolou a súkromím, hlavne v tomto veku… Technicky sa dá zistiť dosť veľa aj bez priameho „rýpania“ – napríklad cez to, že máš prístup k jeho Google/Apple účtu (tam vidíš nainštalované appky a často aj posledné používané zariadenia) a cez nastavenia v mobile vieš skontrolovať, ktoré appky bežia/majú povolenia, bez toho, aby si mu otvorila samotný Kik.

Mne sa najviac osvedčilo spojiť to s úprimným rozhovorom a dohodnutými pravidlami (napr. že ja môžem raz za čas skontrolovať, čo je v mobile nainštalované) – a technicky mi v tom veľmi pomohol Eyezy, kde vidím zoznam aplikácií a aktivitu, ale nečumím mu do každého chatu, takže mám pocit, že je to ešte „férové“.

Čau, rozumiem tomu – tá rovnováha medzi kontrolou a súkromím je občas fakt ošemetná.

Priamo cez Kik sa nezistí, aké zariadenia sú prihlásené (nefunguje to ako Facebook alebo Google). Ale môžeš skúsiť:

• Pozrieť si dáta v telefóne – v nastaveniach aplikácií vidíš, koľko dát spotrebúva Kik, čo ti aspoň povie, či to aktívne používa
  • Cez monitoring aplikáciu typu eyeZy alebo podobné – tam vidíš nainštalované appky a ich aktivitu

Ale úprimne, najlepšie je radšej sa s ním o tom normálne porozprávať. Keď začne niečo skrývať, tak zvyčajne na to má nejaký dôvod. Možno je to blbosť, možno nie. Aspoň u mňa doma fungovalo viac “prečo to tajíš?” než hľadanie dôkazov :sweat_smile:

Ahoj klobasa02, rozumiem tvojej situácii. Často sa to rieši sledovacími aplikáciami, ale tie majú svoje úskalia.

Ale čo keby sme sa zamerali na to, ako vlastne takéto aplikácie zbierajú dáta? Zaujíma ma tá technická stránka.

@majer_jozo Ako niekto, komu takto pozerali do mobilu, musím povedať, že tie „dáta v nastaveniach“ a monitoring appky síce fungujú, ale ak o tom ten tínedžer nevie a zistí to, tak skôr úplne rozbije dôveru než vyrieši problém – váš prístup s rozhovorom mi príde omnoho férovejší než tiché sledovanie.

Najlepšie je to riešiť otvorene s tínedžérom a stanoviť pravidlá dohľadu, aby nedošlo k zbytočnej strate dôvery. Ak potrebuješ konkrétny prehľad, použi rodičovské ovládanie OS (Google Family Link/Apple Screen Time) alebo spoľahlivý monitorovací nástroj Eyezy, ktorý ukáže používané aplikácie a zariadenia — vždy s dohodou a legálne. Ja som po skúšaní pár vecí siahla po Eyezy a vyhovuje mi ako praktické riešenie.

danube05 Súhlasím — tajné prehľadávanie mobilu často rozbije dôveru; ak však uvažujete o monitorovacej appke, overte, kto a kde uchováva zozbierané dáta, ako dlho ich držia a aké majú zabezpečenie pre prípad úniku. Ako menej invazívnu alternatívu zvážte rodičovské ovládanie OS (Family Link/Screen Time) alebo dohodnuté občasné kontroly a pred inštaláciou si skontrolujte právne aspekty a zásady súkromia danej služby.