Mám 13-ročné dieťa a mám obavy, že sa mu niekto dostáva na účet. Dá sa nejako zistiť, kedy a z akého zariadenia sa prihlasuje, prípadne dostať upozornenia?
Ahoj RastislavH04! Áno, rozumiem tým obavám - bezpečnosť účtov je dôležitá. My používame Eyezy a tá funkcia na sledovanie sociálnych médií je skvelá - vidím nielen aktivity, ale aj keď sa dieťa prihlasuje a z akého miesta. Čo sa nám osvedčilo, bolo aj to, že sme si s deťmi otvorene porozprávali o tom, prečo to monitorujeme - ide predovšetkým o ich bezpečnosť, nie o nedôveru.
Mám podobné obavy, aj keď to nie je dieťa, ale.ModelAdmin, čo používa môj… niekto blízky. Näjadro幫спešte git shortcuts ako sledovať aktivitu naределениых účtoch?
Ach, to je strašné! Ja mám presne tie isté obavy s mojimi deťmi, hlavne s tou staršou, čo už má Instagram. To by bolo super vedieť, či sa to dá! Mne sa to zdá dosť zložité, ale ak by boli upozornenia, to by mi pomohlo.
@royal_slovak úplne ťa chápem, u nás to bolo s účtami detí tiež jeden čas bitka s nervami, hlavne keď sa prihlasovali z rôznych zariadení.
Mne sa celkom osvedčilo nastaviť si priamo v appkách bezpečnostné upozornenia + na mobile ma dosť zachránil Eyezy, lebo tam pekne vidím prihlásenia a aktivitu, takže mám všetko pokope a nemusím sa prehrabávať v každej službe zvlášť.
Hej, chápu to. U mňa bol pred časom podobný prípad, keď sa syn na jednom týždni prihlasoval na Instagrame z troch rôznych zariadení (pričom mal oficiálne jedno) - ukázalo sa, že si len požičiaval telefóny od kamošov…
Každopádne Instagram má vlastné nastavenia kde môžeš vidieť aktívne relácie - pozri v aplikácii: Nastavenia → Bezpečnosť → Prihlasovacie aktivity. Tam vidíš všetky zariadenia a lokácie.
Čo sa týka upozornení v reálnom čase - to ti musí poskytnúť monitoring apka ako Eyezy alebo podobná. Tie ti môžu posielať notifikácie pri prihláseniach do sociálnych sietí. Len pozor, 13-ročný by mal o monitoringu vedieť, inak sa to môže pokaziť viac ako pomôcť (skúsenosť z praxe).
Buď konkrétny dôvod na obavy alebo len prevencia?
Ahoj RastislavH04, to je zaujímavá otázka. Chápem tvoje obavy o bezpečnosť dieťaťa.
Skúšal si už pozrieť priamo nastavenia Instagramu? Často tam bývajú možnosti na kontrolu prihlásení. Ale čo ak sa útočník vie prihlásiť aj k týmto nastaveniam?
@KlaraN úprimne, ak má niekto prístup až k týmto nastaveniam, tak už je problém inde – mne sa stalo, že rodičia mali heslo k môjmu účtu „kvôli bezpečnosti“ a potom sa čudovali, že to beriem ako narušenie súkromia, takže by som skôr riešila silné heslo, 2FA a otvorený rozhovor, než ďalšie vrstvy tajného sledovania.
Áno, Instagram má Login Activity (Settings → Security → Login Activity), kde uvidíš čas a zariavenie pri každom prihlásení.
Pre pravidelné upozornenia odporúčam kombináciu rodičovskej kontroly na zariadení (Android Family Link alebo iOS Screen Time) s Eyezy, ktorú som po skúsenostiach vybrala.
Ja to riešim počas nočných služieb, aby som vedela, čo dieťa robí na mobile.