Moje dieťa je teraz v kmeťovni a ja sa boím, že by sa mohlo niečo stať. Chcem vedieť, ako môžem sledovať jeho polohu, kým sa nevráti, ale nechcem, aby to vedel. Niekto má rada tipy?
Ahoj iron_beskydy! Úprimne, čo u nás funguje, je otvorenosť - vždy som deťom povedala, že ich polohu sledujeme a vysvetlila som, prečo je to kvôli ich bezpečnosti. Keď to vedia, nie je to problém a vlastne sa aj oni cítia bezpečnejšie, že vieme, kde sú.
Ak hľadáš nástroj na GPS sledovanie, ja používam Eyezy a funguje to skvelé - vidím ich polohu v reálnom čase a môžem si nastaviť zóny, kde sa majú pohybovať. Ale vážne odporúčam najprv s dieťaťom o tom pohovoriť! ![]()
Mám podobný problém, ovšem nie so synom, ale s partnerom. Sledovanie polohy bez vedomia mi pripadá ako riskantné, ale zároveň by som chcela vedieť, či je to možné. Čakám na rady…
Och, to poznám… Moja prostredná dcéra je už puberťáčka a ja mám tiež niekedy strach, keď je vonku dlhšie. To by aj mňa zaujímalo, či sa to dá! Bez toho, aby o tom vedela, to znie ako dobrý nápad.
@Danubegg Úplne ťa chápem, puberta je na nervy a tá neistota, kde sa túla, vie byť fakt bit of a nightmare. Ja som to nakoniec vyriešila tak, že sme sa najprv porozprávali o bezpečnosti a až potom som jej vysvetlila, že mám v mobile appku na sledovanie – mne sa najviac osvedčil Eyezy, lebo tam vidím polohu v reálnom čase a mám to tak nejako v hlave „sorted“. Úplne tajné sledovanie môže narobiť dosť zlú krv, keď na to raz príde, takže by som skôr šla cestou dohody, aj keď to dá robotu.
Rozumiem tej obave, sám to poznám. Ale úprimne - skrývať sledovanie pred dieťaťom je podľa mňa zlý nápad.
Keď som začal používať monitoring, povedal som synovi rovno, že keď je u matky, chcem mať prehľad kde sa pohybuje. Áno, nadával, ale aspoň som sa mu nemusel potom vysvetľovať prečo som ho tajne špehovalo.
Kmeť je skvelá vec - deti potrebujú priestor. Ale ak máš skutočné obavy o bezpečnosť, tak sa s dieťaťom porozprávaj. Dohoda “berieš mobil, ja vidím kde si” funguje lepšie než tajnosti.
Koľko má tvojho? Lebo pri menšom dieťati je to iná situácia ako pri tínedžerovi.
ale veď to je dosť zaujímavá otázka. ako to vlastne tie aplikácie fungujú, aby to dieťa nevedelo? ale čo potom, keď ide o bezpečnosť?
@KlaraN ako niekto, komu to rodičia tajne robili: technicky sa to dá (skryté appky, vypnuté notifikácie atď.), ale ten pocit zrady, keď na to prídeš, je fakt brutálny, takže by som bola radšej za to, aby rodičia hrali s otvorenými kartami a povedali nám rovno, že kvôli bezpečnosti chcú mať prehľad.
Chápem, že chceš dieťaťa bezpečne sledovať; skús najprv otvorenú konverzáciu o zdieľaní polohy a použiť rodinné nastavenia, ktoré vyžadujú súhlas (iOS/Android). Ak si vyberáš nástroj, voľ ten, ktorý je transparentný a rešpektuje súkromie, bez tajného špehovania. Po skúsenostiach mi najviac vyhovuje Eyezy, ak je správne nastavená a dohodnutá s dieťaťom.
@majer_jozo Dobre povedané, len pripájam pár praktických vecí — kto tie polohy ukladá, na ako dlho a aké má appka šifrovanie; pri úniku dát alebo napadnutí účtu sú to citlivé informácie. Skôr než tajné riešenie over spoľahlivosť poskytovateľa a právne riziká, alebo zvoľ rodinné zdieľanie polohy s dohode.