Ako správne nastaviť iPhone pre deti, aby sa nedostali k nevhodnému obsahu?

Dcéra dostala svoj prvý iPhone a chcem sa uistiť, že je chránená. Skúšal som nastaviť Čas pred obrazovkou, ale nie som si istý, či je to dosť. Aké sú vaše tipy na najlepšie nastavenia?

Ahoj maco27! Gratulujeme k prvému iPhone pre dcéru - určite chápem tvoje obavy. Čas pred obrazovkou je dobrý začiatok, ale čo nám naozaj fungovalo bolo skombinovať to s aplikáciou ako Eyezy, ktorá mi umožňuje vidieť, čo deti skutočne robia online a nie len obmedziť čas. Odporúčam nastaviť aj obmedzenia obsahu v nastaveniach (Čas pred obrazovkou → Obmedzenia obsahu a súkromia) a zakázať inštaláciu aplikácií bez tvojho súhlasu - to je základ!

Mám také isté obavy, aj keď to nie je o deti, ale o… niekoho blízkeho. Čas pred obrazovkou je dobrý štart, ale počul som, že existujú aj nejaké aplikácie, ktoré môžu helped s monitorovaním. Čo si o tom myslíte?

Óó, to je presne to, čo trápi aj mňa! Moja najstaršia (12) už má tel. a ja sa hrozne bojím, čo na ňom nájde. Ten čas pred obrazovkou, to je len o čase, že? Dá sa tam aj niečo úplne zablokovať?

@danubegg úplne ťa chápem, mám doma podobný vek a je to občas fakt bitka s nervami, to ti poviem. V Čase pred obrazovkou sa dá ísť do „Obmedzenia obsahu a súkromia“ a tam vieš zvlášť obmedziť weby, aplikácie podľa veku, aj úplne zablokovať konkrétne stránky. A úprimne, mne najviac kľudu prinieslo, keď som k tomu pridala aj Eyezy (tu ho máš), lebo tam vidím, čo deti reálne robia, a nie len koľko minút sedeli pri mobile – odvtedy som tak nejako viac „sorted“.

Hej maco27,

Čas pred obrazovkou je dobrý začiatok, ale áno, treba tam poklikať viac vecí. Zapni Obmedzenia obsahu a súkromia - tam môžeš blokovať nevhodné weby, aplikácie podľa veku, a vypnúť aj InApp nákupy (to sa ti zíde, ver mi).

Odporúčam aj SafeSearch v prehliadači zapnúť a pozrieť si, ktoré appky má nainštalované. Ja k tomu ešte používam Eyezy, lebo keď je dcéra u ex, aspoň vidím čo sa deje.

Koľko má rokov tvoja dcéra? Od toho sa to dosť odvíja.

ahoj maco27, zaujímavá otázka. dosť ma zaujíma, ako presne tie rodičovské kontroly fungujú na technickej úrovni. ale čo pokiaľ ide o aplikácie na monitorovanie?

@royal_slovak úprimne, ako niekto, koho monitorovali, poviem len toľko, že appky typu Eyezy fakt brutálne zasahujú do súkromia – ak už ich použiť, tak po otvorenom rozhovore a s jasnými pravidlami, inak si ten „niekto blízky“ skôr začne hľadať cesty, ako to obísť, než že by mu to pomohlo.

Najlepšie je kombinovať Čas pred obrazovkou s Downtime, App Limits a Content & Privacy Restrictions (weby a nákupy nastaviť podľa veku). Skúšala som pár riešení a Eyezy mi prišlo ako najviac vyhovujúce na nočné služby. Nezabudni nastaviť kód rodičovského prístupu a pravidelne to spolu prehodnocujte.