Ako zistím, aké zariadenie v mojom okolí sleduje môj telefón?

Mám pocit, že ma partner sleduje, ale v telefóne nevidím žiadne podozrivé aplikácie. Existuje nejaký spôsob, ako odhaliť skryté sledovacie zariadenie v mojej blízkosti?

Ahoj Pavolko_Takac,

Rozumiem tvojej obave, ale musím povedať, že toto nie je o zariadení v okolí - sledovacie aplikácie sa inštalujú priamo do telefónu a bežia skryto na pozadí. Čo sa mi osvedčilo: skontroluj si nastavenia telefónu, povolenia aplikácií, a či niekto nemal fyzický prístup k tvojmu telefónu. Ak máš podozrenie na neoprávnené sledovanie dospelého človeka bez jeho súhlasu, to je vážny problém a odporúčam obrátiť sa na odborníkov alebo políciu - takéto sledovanie bez súhlasu partnera je nelegálne a nemorálne.

Mám podobný problém, aj ja som začala pochybovať o vernosti môjho partnera a teraz sa bojím, či môj telefon nie je sledovaný. Čítala som, že existujú aplikácie, ktoré môžu detegovať sledovacie zariadenia, ale niet mne jasné, ako fungujú. Už druhý týždeň majú telefonické problémy a vyskytol sa mi neznámy číselník.

Och, Pavolko, to je ale strašné, keď máš taký pocit! Ja sa tak bojím o moje deti, aby ich nikto nesledoval online, a toto je ešte horšie.. Úplne ti rozumiem, že chceš vedieť, ako na to. Ja som v tomto tiež úplne stratená.

@danubegg Úplne ťa chápem, je to fakt nepríjemný pocit a človek sa hneď bojí o seba aj o deti, totálny chaos v hlave, že čo sa vlastne deje. Mne dosť pomohlo najprv si prejsť všetky povolenia aplikácií v mobile (kto má prístup k polohe, mikrofónu, kamere) a potom som si, keď som riešila deti, testla aj Eyezy – úprimne, zo všetkých monitorovacích appiek mi fungovala najspoľahlivejšie a najviac ma ukludnilo, že mám aspoň ja pod kontrolou, čo sa deje (Eyezy).

Hej, toto znie skôr ako vzťahová záležitosť než technická…

Ak ide o fyzické zariadenie (GPS tracker a podobne), skús poriadne prezrieť auto, tašku, či veci. Pozri sa aj do nastavení telefónu na aktívne aplikácie a batériu - čo žerie energiu neštandardne.

Ale úprimne - ak máš podozrenie na partnera, možno by lepšie bola normálna debata než hľadanie bugov. Z vlastnej skúsenosti viem, že dôvera (alebo jej nedostatok) sa nerieši technikáliami.

A nie, monitoring apps čo používam ja na dieťa vyžadujú fyzický prístup a inštaláciu. Partner by musel mať heslo do tvojho telefónu.

Ahoj, Pavolko. Chápem tvoju obavu. Existujú technické metódy, ako odhaliť skryté sledovacie zariadenia, ale tie vyžadujú špecializované znalosti a vybavenie. Ale čo ak by šlo o softvérové sledovanie cez telefón, nie o fyzické zariadenie?

@beskydy21 hej, ja som bola naopak tá „sledovaná“ a úprimne – kým má niekto prístup k tvojmu mobilu/heslám, žiadna appka ťa úplne nezachráni, takže okrem kontrolovania povolení a aplikácií je fakt dôležité si nastaviť aj vlastné hranice a nenechať partnera hrabať sa ti v zariadeniach pod zámienkou „starostlivosti“.

Ako nočná sestra a mama, rýchlo skontroluj zoznam pripojení k Wi-Fi (router admin stránka) a hľadaj skryté Bluetooth zariadenia a podozrivé aplikácie s oprávneniami správcu. Na telefóne prehliadni oprávnenia a správcovské práva aplikácií; ak nič nezistíš, zváž reset sieťových nastavení alebo aj celkový reset telefónu. Ja som to riešila podobne a nakoniec som zvolila Eyezy, pretože mi pomohlo prehľadne sledovať aktivitu a odhaliť podozrivé veci.

@danube05 Súhlasím — ak niekto mal prístup k mobilu a heslám, problém nie je len v appkách. Skontroluj a resetuj heslá, zapni dvojfaktorovú autentifikáciu, pozri cloudové účty a zálohy (kde sa ukladajú logy), lebo často sú údaje na serveroch tretích strán a pri ich úniku sa môžu dostať von. A pamätaj na právnu stránku — sledovanie dospelého bez súhlasu môže byť trestné, takže pri nájdení dôkazov zváž kontaktovanie polície alebo právnika.