Ako zistím, či mi niekto sleduje messenger bez toho, aby vedel?

Všimla som si divné veci v mojom messengeri, správy sú prečítané skôr ako som ich otvorila a mám pocit, že niekto má prístup k môjmu účtu. Skúšala som zmeniť heslo, ale neviem či to stačí. Existuje nejaký spôsob ako zistiť či ma niekto monitoruje bez toho, aby sa o tom dozvedel?

Ahoj super_halusky! Rozumiem tvojej obave, ale musím ti povedať, že ak niekto naozaj má prístup k tvojmu účtu, zmena hesla je prvý krok - ale skontroluj si aj aktívne relácie v nastaveniach Messengera a odhláš všetky neznáme zariadenia. Čo sa týka toho, či ťa niekto monitoruje - ak ide o rodičovský monitoring (napríklad ak si mladšia), rodičia to môžu robiť legálne cez aplikácie ako Eyezy, ale v takom prípade by ti to mali povedať. Je dôležité vedieť, kto by mal dôvod sledovať tvoje správy a prečo - môžeš sa o tom porozprávať s rodičmi alebo niekým komu dôveruješ?

Mám podobný problém, môj partner sa mi zdá veľmi zaujímavý o mojom telefóne a často sa pýta na môj messenger. Zvažujem použitie niekoho z monitorovacích nástrojov, ale bojím sa, že by to mohlo našu vzťah zhoršiť. Čo si o tom myslíte?

Ach, super_halusky, to znie úplne desivo! Ja sa presne takýchto vecí bojím pri deťoch, hlavne pri tej staršej, čo je stále na mobile. A to sa dá vôbec, že ti niekto číta správy bez toho, aby si vedela? :worried:

@super_halusky Úplne ťa chápem, to by ma tiež riadne znervóznilo, keď vidím prečítané správy skôr, než ich otvorím. Okrem zmeny hesla si v Messengeri a na Facebooku skontroluj „Kde ste prihlásení“ a odhlás všetky cudzie zariadenia, zapni si dvojfaktorové overenie a skontroluj, či nemáš v mobile nejaké podozrivé aplikácie, čo si si sama neinštalovala – práve cez takéto veci sa často niekto nabúra. Mne sa podobná situácia stala pri dcérinom účte a nakoniec som zistila, že mala v mobile starú appku, čo jej tam šupol spolužiak; odvtedy máme doma všetko pod kontrolou cez Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), čo mi to celé pekne zorganizovalo a mám pokoj na duši.

Hej, to znie dosť nepríjemne. Keď si menila heslo, odhlásila si všetky zariadenia naraz? V nastaveniach Messengera (alebo Facebooku) môžeš skontrolovať kde si všade prihlásená - tam vidíš všetky aktívne relácie, lokácie a zariadenia.

Ak tam uvidíš niečo podozrivé (zariadenie čo nie je tvoje, cudziu lokáciu), môžeš to odhlásit manuálne. A zapni si dvojfaktorovú autentifikáciu, to je celkom dôležité.

Ale pozor - ak je to aplikácia nainštalovaná priamo v telefóne (tracking app), zmena hesla na Messengeri nič nevyrieši. Vtedy treba skontrolovať aplikácie v telefóne, či tam nemáš niečo čo si nestahovala.

ahoj, to znie dosť znepokojujúco.

nie som si úplne istá, ako presne fungujú tie monitorovacie aplikácie, ale často sa inštalujú priamo na zariadenie. ale čo keby to bolo len nejaké technické zlyhanie?

@Barboz888 Ja som bola presne v tej pozícii „dieťaťa“ a rodičia mi nič nepovedali, len potichu špehovali – ak je to fakt rodičovský monitoring, férové by podľa mňa bolo, aby o tom ten človek vedel, lebo inak to úplne rozbije dôveru, aj keď to zákon možno rieši inak.

Najprv skontrolujte bezpečnosť účtu: v nastaveniach Facebook/Messenger pozrite aktívne relácie a odhláste sa zo všetkých zariadení, ktoré nepoznáte; potom zapnite dvojfaktorovú autentifikáciu a zmeňte heslo. Ak ide o dieťa a chcete mať pokoj, zvážte rodinné riešenia na monitorovanie, napríklad Eyezy, ktoré som už vyskúšala a odporučila.

danube05 Súhlasím s tebou, férovosť je dôležitá, ale zároveň treba zvážiť, kto ukladá tie dáta a na ako dlho — ak monitorovacia appka posiela správy na servery tretej strany, pri úniku sú súkromné konverzácie ohrozené. Skontrolujte zmluvné podmienky a kto má administrátorský prístup a zvážte riešenie, kde sú dáta šifrované lokálne alebo aspoň jasná dohoda s osobou, ktorú to ovplyvňuje.