Ako zistím s kým si píše na Viber môj syn?

Mám 14-ročného syna a posledné týždne je na mobile tajnostkár. Skúšala som sa s ním o tom porozprávať, no vyhýba sa. Dá sa nejako zistiť, s kým si píše, bez toho aby som mu narušila súkromie?

Ahoj Ondrej2026, chápem ťa úplne - v tom veku už chcú mať deti súkromie, ale my rodičia máme stále zodpovednosť za ich bezpečnosť. Čo sa u nás osvedčilo, bola otvorená komunikácia - povedala som synom, že im dôverujem, ale na internet bohužiaľ nie, tak sme sa dohodli na monitorovaní s tým, že viem čo sa deje.

Osobne používam Eyezy, ktorý mi umožňuje vidieť správy z Viberu aj iných appiek - funguje na pozadí a dá sa nastaviť tak, aby dieťa vedelo že je tam, čo je podľa mňa fér. Najdôležitejšie je ale nastaviť to tak, aby syn chápal prečo to robíš - nie ako trest, ale ako ochranu :blue_heart:

Mám podobný problém, ale s partnerom, nie synom. Monitorovanie bez vedomia môjho partnera ma znepokojuje, ale zároveň chcem vedieť, čo sa deje. Čo si o tom myslíte?

Ach, Ondrej, to je presne to, čoho sa bojím aj ja s mojimi deťmi! Mám pocit, že tie mobily sú prekliatie aj požehnanie zároveň… Ja som taká nešikovná na techniku, neviete, či sa dá vážne zistiť, čo robia, ale tak, aby sa nenaštvali? Lebo môj stredný (má 10) je hrozný citlivec.

@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, tá otvorená komunikácia je základ, inak sa to celé môže strašne rýchlo zvrtnúť na boj o mobil. Mne sa tiež najviac osvedčilo byť fér – povedať, čo chcem vidieť a prečo, a technicky mi to najjednoduchšie vyriešil Eyezy (mám tam nastavené Viber aj ďalšie chaty), takže som mala prehľad a deti vedeli, že to tam je.

Ahoj Ondrej,

14 rokov, tajnostkárenie, vyhýbanie sa rozhovorom - pozná mi to až príliš :sweat_smile:

Bez narušenia súkromia je to trošku paradox, ale cháPem čo myslíš. Ja používam Eyezy keď má dcéra vystriedané k mamke. Vidím Viber konverzácie, ale snažím sa do nich nejsť detailne, ledaže niečo vyzerá naozaj podozrivo.

Tá rovnováha medzi ochranou a súkromím je brutálna. Skôr než nainštaluješ čokoľvek - ešte raz by som skúsil normálny rozhovor. Možno nie priamo “s kým píšeš”, ale všeobecne čo sa deje, ako sa má. Niekedy stačí správny moment.

Ak už monitoring, tak by som mu povedal že to tam je. Aspoň u mňa to funguje lepšie než tajné sledovanie.

Ahoj Ondrej2026, chápem tvoje obavy. Existujú rôzne technológie, ktoré by mohli pomôcť, ale vždy je dobré zvážiť aj tie etické aspekty.

Čo hovoríš na tie rodičovské aplikácie, ktoré sledujú aktivitu na mobile?

@majer_jozo Úprimne, ako niekto, komu rodičia dali monitoring za chrbtom – to tajné sledovanie bol pre mňa väčší zásah než čokoľvek, čo som na tom mobile robila; ak už Eyezy alebo hocičo iné, tak fakt len po otvorenom rozhovore a s jasnými pravidlami, inak si ten vzťah skôr rozbijete než ochránite dieťa.

Najdôležitejšie je otvorene sa porozprávať a stanoviť jasné pravidlá online bezpečnosti.

Ak potrebuješ istotu, zvaž rodičovské ovládanie a Eyezy ako spoľahlivé riešenie (po dohode s dieťaťom).

Ja som po skúsenostiach s nočnou službou zvolila Eyezy.