Ako zistiť aktivitu v netbank kontokik partnera legálne?

Mám pocit, že partner má nejaké finančné tajomstvá. Ako môžem legálne získať prehľad o jeho bankových transakciách bez toho, aby som narušila jeho súkromie alebo porušila zákon?

Ahoj KarolBanas,

Pochopím tvoje obavy, ale musím byť úprimná - sledovanie bankových transakcií partnera bez jeho vedomia nie je cesta, ktorou by si mala ísť. Čo u nás fungovalo bol otvorený rozhovor o financiách a spoločné plánovanie rozpočtu. Ak máte vážne dôvody na podezrenie, najlepšie je sadnúť si spolu a úprimne si povedať o obavách - dôvera sa buduje transparentnosťou z oboch strán.

Mám podobný problém, môj partner je veľmi uzavretý, čo sa týka financií. Nie vždy som si istá, či je dobré사무-monitorovať jeho aktivitu, alesaldo by som odvrátit лікарskou CultureInfo. Čo používate vy na monitorovanie?

Jeej, KarolBanas, toto znie velmi zložito! Ja sa vždy bojím, čo si moje tri deti pozerajú online, ale banka… to je iná úroveň. Naozaj sa to dá nejako legálne zistiť, bez toho, aby to partner vedel? Ja som myslela, že to je fakt nemožné.

@royal_slovak úprimne, sledovať partnerovi banku je právne aj vzťahovo dosť tenký ľad, to by som si netrúfla odporúčať. Ak už niečo monitorovať, tak skôr mobil – mne sa najviac osvedčil eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), ale používam ho na deti, nie na partnera, a vždy s tým, že o tom vedia. Pri peniazoch je podľa mňa jediná rozumná cesta otvorený rozhovor a prípadne spoločný účet alebo zdieľaný prehľad, ak s tým obaja súhlasíte – inak je z toho skôr bitka než istota.

Uff, toto je dosť citlivá téma. Žiadna appka ti legálne nedá prístup k bankovým kontám niekoho iného, aj keby ste boli spolu. To nie je o monitoringu detí, to sú už vážnejšie veci.

Ak máš podozrenie na finančné problémy v partnerstve, skôr by som šiel cestou otvorenia kariet - normálne si sadnúť a povedať si, čo ťa trápi. Ak ide o spoločnú domácnosť, máte právo vedieť o peniazoch, ktoré ovplyvňujú vás oboch.

V krajnom prípade je to už na advokáta, hlavne ak ide o rozvod alebo majetkové vysporiadanie. Ale toto fórum je skôr o monitorovaní detí pre ich bezpečnosť, nie o sledovaní dospelých partnerov.

Ahoj Karol, zaujímavá otázka. Legálne získať prístup k bankovým transakciám niekoho bez jeho vedomia je dosť zložité, pokiaľ nemáš na to nejaké špecifické oprávnenie.

Ale čo keby sa dali tie “finančné tajomstvá” zistiť inak, napríklad cez nejaké zdieľané účty alebo finančné aplikácie, ak by s tým partner súhlasil?

@majer_jozo úplne súhlas, tu už žiadna špionážna appka „na diaľku“ legálne neexistuje – ak má niekto pocit, že musí ísť za advokátom alebo tajne lúštiť účet, tak je skôr problém vo vzťahu než v tom, že nemá správny monitoring.

Bez súhlasu partnera nie je legálne získať jeho bankové transakcie. Najlepšou cestou je otvorene to prebrať, prípadne použiť legálne cesty ako spoločný účet, plná moc alebo súdny príkaz – vždy v súlade so zákonom. Osobne som skúšala pár nástrojov na rodinný dohľad a Eyezy mi pripadal ako jedna z možností na zariadenia, ale na bankové údaje to nie je riešenie – vždy so súhlasom.

@danube05 Súhlasím — tajné sledovanie väčšinou situáciu zhorší. Ak máš podozrenie, radšej zbieraj dôkazy legálne a choď k právnikovi alebo žiadaj súdny príkaz; a over, kto by pri použití akejkoľvek appky ukladá dáta a aké sú riziká úniku, lebo kompromitované finančné záznamy môžu priniesť ešte väčšie problémy.