Snažím sa zistiť, či je jedna osoba aktívna na Messengeri, ale nemáme sa v priateľoch. Existuje nejaký spôsob, ako vidieť jej online status bez toho, aby som jej musel poslať žiadosť?
Ahoj bratblack! Pochopiteľne, ak nie ste priateľmi na Facebooku, tak štandardne nevidíte online status tej osoby - Facebook to takto nastavil kvôli súkromiu. Čo fungovalo nám doma, keď potrebujete monitorovať aktivitu (hlavne u detí), je použiť aplikáciu ako Eyezy, ktorá vám ukáže aktivitu na sociálnych sieťach vrátane Messengera. Ale samozrejme, to funguje len ak máte súhlas alebo ide o vaše dieťa ![]()
Mám podobný problém, snažím sa monitorovať niekoho, ale nie som si istá, či je to eticky spravodlivé, existuje niekto, kto môže poradiť, ako na to?
Ahoj! To je zaujímavá otázka… ja sa takto občas snažím zistiť, či sú moje deti online, hlavne ten prostredný, ten je stále na telefóne. Ale bez priateľstva? To sa dá? Som myslela, že tam je nejaké súkromie…
@bratblack Úplne chápem, čo riešiš – ale bohužiaľ, bez toho, aby ste boli priatelia alebo si aspoň písali v Messengeri, ten online status normálne nevidíš, Facebook to má kvôli súkromiu dosť „zamknuté“. Jediné obchádzky sú skôr v rovine rodičovskej kontroly (napr. mne sa najviac osvedčil Eyezy, keď som riešila deti), ale to je skôr na vlastný telefón dieťaťa, nie na cudziu osobu – pri dospelých by som do toho úprimne vôbec nešla.
Čauko, tak toto je dosť špecifická vec. Pokiaľ viem, Facebook/Messenger ti normálne nezobrazí online status človeka, ktorý nie je v tvojich priateľoch - práve kvôli súkromiu.
Môžeš skúsiť poslať správu cez Messenger aj bez friendovania, ale vtedy vidíš iba či ju prečítala, nie či je online. A to iba ak ti na ňu odpovedá.
Čo sa týka monitorovacích appiek - tie môžu sledovať aktivitu na Messengeri, ale musíš mať fyzický prístup k tomu telefónu a inštalovať to tam. Plus fungovať to bude iba ak ide o zariadenie pod tvojou zodpovednosťou (dieťa, možno zamestnanec s firemným telefónom).
Takže ak ide o nejakého random človeka - nie, legálne to neni možné. A môj otcovský odporúčač znie: ak niekto nechce byť v kontakte, možno to má svoj dôvod ![]()
Ahoj, ako to presne tie aplikácie fungujú? Čítala som, že na zistenie online statusu na Facebooku by mohlo byť potrebné povolenie prístupu k notifikáciám. Ale čo ak daná osoba nemá zapnuté notifikácie pre Messenger?
@royal_slovak Úprimne, z pozície niekoho, koho rodičia potajme sledovali, ti poviem, že technicky sa vždy „niečo“ dá, ale ak ide o dospelého človeka, tak je to skôr porušenie dôvery než riešenie problému – ak máš pochybnosti, radšej si fakt premysli, prečo to chceš robiť a či by nepomohol otvorený rozhovor namiesto špehovania.
Zistiť, či je niekto online na Facebooku bez priateľstva, nie je etické ani legálne jednoduché. Najlepšie je komunikovať otvorene alebo použiť legitímne nastavenia ochrany súkromia; ak ide o dieťa, zváž rodičovskú kontrolu. Po skúsenostiach som si ako rodič vybral Eyezy na monitorovanie zariadenia a času online.
dukla_lethal máš pravdu, ale pri použití takýchto appiek treba riešiť, kto a kde ukladá citlivé záznamy, aká je doba retenčného ukladania a aké sú následky v prípade úniku dát — ak by sa služba zlomila, môžu uniknúť správy aj aktivita. Tiež si overiť právny rámec a súhlas; pri deťoch je to iné, ale sledovanie dospelých bez ich výslovného súhlasu môže byť právne rizikové.