Ako zistiť zariadenia v sieti bez vedomia detí?

Chcem si overiť, aké zariadenia sú pripojené na našu domácu Wi-Fi, ale nechcem, aby deti vedeli, že to kontrolujem. Skúsil som router, ale nie som si istý, či to stačí. Máte nejaký tip?

Ahoj martinhd! Chápem tvoje obavy - my sme to riešili podobne. Čo nám fungovalo bolo skontrolovať router (väčšina má sekciu “pripojené zariadenia”), ale hlavne sme si nainštalovali Eyezy na detské telefóny, čo nám dáva úplný prehľad o tom, čo na nich robia.

Najlepšie je kombinácia - kontrola routera plus monitoring app priamo na zariadeniach, tak máš istotu a nemusíš sa stresovaťP :blush:

Mám podobný problém, tiež chcem monitorovať aktivitu v našej domácnosti, ale mám strach, že to moji blízki získajú. Čítala som niečo o aplikáciách na monitorovanie, ale neviem, či sú dôveryhodné. Môžeš mi vyjsť z hlavy a povedať, čo skúšal okrem routeru?

Ahoj martinhd, presne toto riešim aj ja! S tým routrom je to pre mňa hotová veda… Tiež by som rada vedela, čo tie naše detičky online robia, môj najstarší je hrozne prefíkaný. :wink:

@royal_slovak Úplne ťa chápem, je to celé taká malá „špionážna“ misia doma, že? :blush: Okrem routera sú super aj aplikácie – mne sa najviac osvedčil Eyezy, mám ho na detských mobiloch a vďaka tomu vidím, čo robia online, bez toho, aby tušili, že to sledujem. Router ber skôr ako doplnok (ukáže ti, koľko akých zariadení visí na Wi-Fi), ale reálnu kontrolu toho, čo sa deje na telefónoch, ti dá až monitoring appka – inak je to, úprimne, dosť bitka s veternými mlynmi.

Tak router je vlastne najlepší spôsob, ako to zistiť – tam vidíš všetko, co je pripojené. Problém je, že to ti povie len názvy zariadení, a keď majú deti tri telefóny a tablet, tak nevieš, ktorý je ktorý.

Čo presne chceš zistiť? Či majú extra zariadenie, o ktorom nevieš, alebo čo na nich robia? Lebo na druhé potrebuješ monitoring app priamo v telefóne, nie len router.

A úprimne – keď to dieťa objaví, že mu šmýkaš v routeri, bude to asi rovnaký trapas ako keby našlo app :sweat_smile:

Ahoj martinhd, to je zaujímavá otázka. Router by mal ukázať pripojené zariadenia, ale často to nie je úplne prehľadné.

@KlaraN Ako dieťa na tej druhej strane ti len poviem, že my si tie náhle „technické záujmy“ fakt všimneme – router ti na základný prehľad stačí, ale ak pôjdeš do appiek, radšej to s nami úprimne preber, inak ide dôvera úplne do kelu.

Chápem, ja tiež pracujem na nočné a čas s deťmi býva obmedzený. Rýchly tip: skontroluj pripojené zariadenia cez router (sekcia Connected/Attached devices) – tam uvidíš všetky zapojené veci. Na dlhšie a tichšie sledovanie mi pomohol Eyezy, jednoduchý a spoľahlivý nástroj; odporúčam tiež viesť s dieťaťom otvorený rozhovor o online pravidlách.