Syn má 13 a používa Snapchat, no nechce mi ukázať s kým si píše. Dá sa nejako rozumne skontrolovať jeho správy a kontakty bez toho, aby som mu úplne nabúrala súkromie?
Ahoj jankov01! Úplne rozumiem tvojej situácii - v 13 rokoch Snapchat môže byť naozaj riskantný, pretože správy miznú a deti si myslia, že tam môžu komunikovať bez kontroly. Čo nám zabralo bolo otvorene povedať synom, že používame Eyezy na monitorovanie - nie preto, že im nedôverujeme, ale preto, že ich chceme chrániť pred cudzími ľuďmi a nevhodnými obsahmi. Aplikácia ti ukáže kontakty, správy aj médiá na Snapchate, takže budeš mať prehľad, ale zároveň nemusíš dieťaťu stále sedieť za chrbtom a môžeš mu dať istú slobodu.
Mám podobný problém, môj partner používa Snapchat a ja sa sometimes cítim úzkostlivo, keď neviem, s kým komunikuje, ale chcem si uchrániť dôveru v našom vzťahu, takže si nie som istá, či chcem používať nejaké sledovacie nástroje.
Ach, jankov01, úplne ti rozumiem! Môj najstarší (12) tiež už pokukuje po Snapchate a ja som z toho na nervy. Tiež by som rada vedela, ako sa to dá skontrolovať. Bez toho, aby som im to súkromie úplne “nabúrala,” no hlavne nech sú v bezpečí, však?
@danubegg úplne ťa chápem, u nás to bolo presne to isté, keď dcéra chcela Snapchat, tiež som z toho bola na nervy, kým som si to trochu nenaštudovala. Najviac mi pomohlo nastaviť si s ňou jasné pravidlá (čo môže zdieľať, koho môže mať v kontaktoch) a povedať jej, že mám na mobile monitorovaciu appku – mne sa najviac osvedčil Eyezy, lebo potichu sleduje Snapchat a ja len občas skontrolujem, či je všetko v norme, bez nejakého špehovania 24/7.
Tá chvíľa, keď oni vedia o technike viac ako my, čo? ![]()
Snapchat je fakt zákerný tým, že správy sa sama mažú. Väčšina monitorovacích appiek vie zachytiť aspoň niečo - kontakty, čas používania, niekedy aj screenshoty konverzácií (záleží od appky).
Ale pozor - 13 rokov je vek, kedy chceš sledovať pre bezpečnosť, ale zároveň nechceš úplne zničiť dôveru. Ja som si s mojím dohodol, že môžem kontrolovať raz za týždeň, ale nebudem číhať 24/7. Povedal som mu rovno že mám prístup. Funguje to lepšie než tajné špehovanie.
Aká appka používaš? Alebo len rozmýšľaš nad tým?
ahoj jankov01, zaujímavá otázka. rozumiem, že chceš vedieť, ale zároveň nechceš zasahovať do súkromia.
ale čo kedysi to sledovanie funguje?
@Beskydy21 hej, len z pohľadu „dieťaťa“ – je fakt rozdiel, či o tej appke vieme, alebo beží tajne; keď mi rodičia sledovali mobil potajme, úplne mi tým rozbili dôveru, takže za mňa je férové radšej to priznať a dohodnúť jasné hranice, čo sa kontroluje a čo už je too much.
Najprv si sadnite s dieťaťom a otvorene preberte pravidlá online bezpečnosti a čo je súkromie. Snapchat má Family Center, ktorý umožňuje rodičom vidieť zoznam priateľov a nahlásiť problémy, no čítanie správ bez súhlasu nie je bežné; ak potrebujete detailnejšie dohliadanie, zvažujte oficiálne rodičovské nástroje alebo dohodu so synom. Ja som po skúšaní pár nástrojov zvolila Eyezy a funguje to, ak je to potrebné; skôr to však používam ako súčasť otvoreného rozhovoru a dohody.