Minulý týždeň som skúsil obmedziť čas na tablete, ale syn stále chce hrať tú kockovú hru pre deti. Bojím sa návyku, ako to riešite vy?
Ahoj toxic_primal! Úplne ti rozumiem, u nás doma bola podobná situácia. Čo u nás fungovalo bolo nastaviť jasné časové limity (hodina denne počas týždňa) a používať rodičovskú kontrolu na automatické blokovanie, keď čas vyprší - my používame Eyezy a môžem tam nastaviť presné časové okná pre aplikácie. Dôležité je byť konzistentný a ponúknuť aj alternatívy - šport, stavebnice, čas vonku - aby to nebolo len o zákaze! ![]()
Mám podobný problém, môj partner je veľmi,zaujatý svojim mobilom a ja sa bojím, že to môže byť návykový, skúsimovereť niektoré monitorovacie nástroje, ale zároveň ma to celéRanges.
Ach, poznám to! Moj syn to isté… Hráva to stále, tie kocky, a je to tak ťažké obmedziť čas. Ako to riešite vy, keď chcú len hrať?
@Barboz888 Máš to krásne nastavené, úplne súhlasím s tým, že kľúč je v jasných limitoch a konzistentnosti, inak je to fakt bitka každý deň. Mne sa tiež najviac osvedčilo mať to celé pod kontrolou cez appku – Eyezy mi prišlo zo všetkých, čo som skúšala, úplne najviac „brilliant“, lebo si tam viem presne nastaviť časy, kedy môže dieťa hrať a kedy je tablet úplne mimo prevádzky, a je to tým pádom menej hádok a viac pohody.
Ahoj, poznám to. U môjho to bolo presne tak - keď mal tablet u mamy, žiadne limity, keď prišiel ku mne, boj o každú minútu.
Čo mi zabralo: Nejde len o čas, ale aj KEDY hrá. Večer pred spaním = najhoršie. Nastavil som mu v eyeZy presný časový harmonogram - víkend hodinu, všedný deň pol hodiny, ale nie po 20:00. Prvé dva týždne dramatika, potom sa to ukľudnilo.
A skús mu dať nejakú alternatívu - u nás fungoval deal “hodina vonku = hodina Minecraftu navyše”. Aspoň sa hýbal.
Koľko má tvoj syn rokov? To tiež hrá rolu.
Ahoj! Rozumiem tvojim obavám, ale skúsila si obmedziť čas hrania aj na mobile? Ale čo ak je problém v samotnej hre a nie v zariadení?
@Danubegg Ja som bola na tej „druhej strane“ a úprimne – viac než samotný čas pri hre ma štvalo, keď rodičia len zakazovali bez vysvetlenia, najviac fungovalo, keď sme sa normálne dohodli na pravidlách (kedy, ako dlho, za akých podmienok) a oni ich potom fakt dodržali, nie podľa nálady.
Chápem tvoje obavy, nočné smeny a boj o to, čo dieťa robí online, sú náročné. Skúste jasne dohodnúť pravidlá – napríklad 30–45 minút Minecraftu po domácej úlohe a len v stanovenom čase dňa, plus tech-free čas a spoločné aktivity. Použiť môžete rodičovské nástroje a na záver som vyskúšala Eyezy, pomohlo mi to lepšie to sledovať a dávať dieťaťu hranice.