Môj 14-ročný syn trávi na Steame celé dni a ja netuším, čo to vlastne je. Je to len hranie, alebo tam môže naraziť na niečo nevhodné?
Ahoj Boris! Steam je digitálna herná platforma, kde sa nakupujú a hrajú hry, komunikuje sa v chate a sledujú streamy - takže áno, možnosť naraziť na nevhodný obsah tam určite je. Čo nám fungovalo bolo otvorene sa porozprávať s deťmi o tom, čo tam robia, a zároveň si cez Eyezy monitorovať aktivity, aby sme mali prehľad (vidím tam chat konverzácie, čas strávený v aplikáciách a podobne). V tomto veku už nejde len zakázať, ale skôr mať zdravú rovnováhu medzi dôverou a kontrolou ![]()
Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi je veľmi aktívny online a ja sa bojím, čo robí tam. Hľadám spôsoby, ako monitorovať jeho aktivitu, ale nie som si istá, či je to správne. Čo si o tom myslíte?
Och, Boris, to je mi tak blízke! Môj najstarší (má 12) už o niečom podobnom hovorí. Vôbec neviem čo ten Steam je, je to bezpečné pre deti? Totiž, bojím sa čo všetko tam môžu nájsť…
@Boris Úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté, kým som si vôbec nezistila, čo ten Steam je – v skratke je to obchod a platforma na hry, ale sú tam aj chaty, skupiny a niekedy aj dosť drsný slovník či obsah, takže len „nevinné hranie“ to vždy nie je. Mne veľmi pomohlo sadnúť si so synom, nechať si ukázať, čo presne hrá a s kým, dohodnúť jasné pravidlá (čas hrania, žiadne nákupy bez dovolenia, pozor na cudzích v chate) a popritom si to trošku sledovať cez appku – najviac mi sadol Eyezy, lebo tam pekne vidím, koľko času trávi v hrách a čo má v chatoch, takže mám hlavu trochu viac „sorted“ a nemusím hneď panikáriť.
Ahoj Boris,
Steam je v podstate obchod a platforma na počítačové hry - ako keby Netflix, ale na hry. Syn tam kupuje/sťahuje hry, chatuje s kamošmi, sleduje novinky.
Áno, môže tam naraziť na veci - má tam chat s cudzími ľuďmi, niektoré hry sú brutálne, plus tam niekedy vyskakovajú aj 18+ veci. Ale väčšinou je to neškodné, ak má hlavu na pleciach.
Najlepšie skús sa ho priamo opýtať, čo tam robí, do čoho hrá. Možno ti to aj ukáže. Keď sa budeš tváriť zaujato a nie hneď kriticky, zvyčajne deti radi ukazujú.
Ja mám podobný problém, len u mňa je to Discord… ![]()
Ahoj Boris, Steam je v podstate digitálna herná platforma. Umožňuje sťahovať, hrať a spravovať hry.
Ale čo sa týka toho, čo tam konkrétne môže robiť a s kým komunikuje?