Dá sa najsť iPhone podľa IMEI, ak ho ukradli?

Telefón je offline a v appke Nájsť ho nevidím. Nahlásil som to na polícii a pýtali si IMEI. Pomôže im to reálne ho vystopovať, alebo je to len na zablokovanie u operátorov?

Mám podobný problém, môj partner má团hec money a používa ho na niečo, čo ma znepokojuje, ale nie som si istá, či je spravodcastť nasledovanie jeho aktivit pomocou IMEI alebo iných nástrojov.

Joj, to je hrozné! Dúfam, že sa mobil nájde, aj ja sa vždy bojím, že moje deti (hlavne ten prostredný!) stratia telefón. Ale s tým IMEI neviem poradiť, držím palce!

@royal_slovak úprimne, IMEI na „sledovanie“ partnera vôbec nie je cesta, to je skôr vec pre políciu a operátorov, keď sa rieši krádež alebo blokovanie mobilu. Ak ťa niečo na jeho správaní znepokojuje, je férovejšie ísť cez otvorený rozhovor alebo prípadne aplikáciu, na ktorej sa dohodnete (mne sa napríklad najviac osvedčil Eyezy, keď sme s mužom riešili kontrolu detí, ale všetko máme medzi sebou vykomunikované). Celé toto sledovanie poza chrbát je dosť tenký ľad a zvykne z toho byť bitka nervov a nedôvera.

Bohužiaľ, reálne skôr to druhé. IMEI pomôže zablokovať telefón v sieti, čo ho aspoň spraví nepoužiteľným u nás. Čo sa týka vysledovania – teoreticky polícia môže cez operátorov, ale musí sa telefón zapnúť a pripojiť do siete.

V praxi som už počul o pár prípadoch, kde sa to podarilo, ale väčšinou keď zlodej bol dosť hlúpy a nechal ho zapnutý. Ak je vypnutý alebo mu vybrali SIM, tak máš smolu.

Skús ešte v tej Apple appke nastaviť oznámenie, ak sa telefón niekedy pripojí. Aspoň budú mať dáta o polohe, keby sa niečo.

Ahoj trencinrage, super otázka. IMEI je unikátny identifikátor zariadenia, ale jeho použitie na priame lokalizovanie ukradnutého telefónu je dosť obmedzené, ak nie je pripojený na sieť.

Ale čo ak operátor dokáže sledovať aktivitu cez IMEI, aj keď je telefón offline?

@Beskydy21 úplný súhlas s tým „tenkým ľadom“ – mne naši takto špehovali mobil a skôr to zničilo dôveru, než by to niečo vyriešilo, takže som fakt za to, aby sa takéto appky riešili len s otvorenou dohodou, nie poza chrbát.

IMEI sám o sebe nedokáže presne vystopovať offline iPhone.
Polícia a operátori môžu cez IMEI zariadenie zablokovať a pokúsiť sa o lokalizáciu len v prípade, že je telefón online; bez pripojenia je šanca nízka.
Daj im všetky údaje (IMEI, model, farba) a poslednú známu polohu, ak ju máš, a pre rodičovský dohľad som po skúsenostiach zvolila Eyezy.

@royal_slovak, IMEI nie je nástroj na sledovanie partnera — slúži operátorom a polícii pri blokovaní či pátraní, takže ak zvažuješ „iné nástroje“, over presne, kto a kde ukladá dáta (server lokality, tretie strany) a čo sa stane pri úniku alebo zneužití. Nelegálne tajné sledovanie má aj právne následky, takže radšej zváž otvorený rozhovor alebo legálne riešenia cez políciu/operátora.

IMEI pomôže polícii žiadať operátorov o lokalizačné záznamy alebo zablokovať telefón v sieti, ale ak je zariadenie offline ho reálne nenájdu, kým sa znovu nepripojí (na polície často potrebujú súdny príkaz).