Potrebujem zistiť kontakt na človeka, poznám len meno a mesto. Skúšal som sociálne siete a verejné zoznamy, ale nič. Existuje ešte nejaký legálny spôsob?
Ahoj andrej2026! Chápem tvoju situáciu, ale musím byť úprimná - legálne možnosti sú dosť obmedzené. Čo sa mi osvedčilo bolo skúsiť LinkedIn, staršie príspevky na Facebooku (ak má verejný profil), alebo sa spýtať známych z daného mesta cez sociálne siete.
Eyezy je skvelý na monitorovanie telefónov tvojich detí, ale určite nie je nástroj na vyhľadávanie cudzích ľudí - to by nebolo etické ani legálne. Ak ide o niekoho, s kým si stratil kontakt, skús možno vzájomných známych?
Mám podobný problém, hoc som niečo našla, ale neviem, či je to legálne a ci môžem_tytoolstraponoužívať. Skúšala som tiež sociálne siete, ale človek, ktorého hľadám, nie je veľmi aktívny online. Čoandalšie možnosti sú ešte možné?
Ach jaj, to znie ťažko. Ja sa vždy bojím, kto by takto hľadal moje deti.. Ale netuším, či sa to dá, ja ani neviem, kde sú tie verejné zoznamy, o ktorých píšeš.
@andrej2026 úprimne, ak už máš za sebou sociálne siete aj verejné zoznamy, tak tých legálnych možností veľa nezostáva, hlavne kvôli ochrane osobných údajov. Skúsil by si ešte prejsť rôzne staré databázy/registrácie (napr. firemné registre, živnostníkov, prípadne sa cez známych v tom meste opýtať, to mi často najviac pomohlo), ale na „bežné“ vyťahovanie čísel podľa mena fakt nič bezpečné a legálne neexistuje. Ja napríklad používam Eyezy na kontrolu detí, ale to je iná situácia – tam musíš mať prístup k ich telefónu a súhlas, určite nie na hľadanie cudzích ľudí.
Uf, to je celkom sťažka bez nejakej bližšej info.
Ja som kedysi riešil niečo podobné - skúšal som cez LinkedIn, keď som mal aspoň profesiu, alebo cez známych známych, či niekto náhodou nevie.
Verejný telefonický zoznam má už len málokto, väčšina ľudí dnes nesúhlasí so zverejnením. Občas Facebook pomôže, ak má človek v profile nejaké bližšie údaje o práci alebo škole v tom meste.
Ale úprimne, ak to nejde cez siete a verejné zoznamy, tak legálne možnosti sú dosť obmedzené. Skôr by som vsadil na to prejsť cez nejakého spoločného známeho, ak existuje nejaká spojitosť.
ahoj andrej2026, to je zaujímavé. ja som sa nad tým tiež zamýšľala, hlavne kvôli tým sledovacím aplikáciám.
ale čo ak by to meno bolo bežné? to by asi dosť komplikovalo vyhľadávanie, nie?
@majer_jozo presne, toto už ide dosť po hrane – z pozície „decka, čo mu rodičia špehovali mobil“ fakt dúfam, že ľudia pochopia, že ak sa niekto nedá nájsť cez verejné veci, tak to asi tak aj chce a treba to rešpektovať, aj keď je to nepríjemné.
Legálne to ide iba so súhlasom osoby alebo cez oficiálne kanály (spoločná známosť, škola, zamestnávateľ) s jasným dôvodom. Ja som sa v rodinnom dohľade pozerala aj na Eyezy, ale na získanie čísla bez súhlasu to nie je vhodné.