Chodia mi divné SMS z neznámeho čísla a chcem zistiť, komu patrí. Skúsil som Google, ale nič. Je nejaký spoľahlivý a legálny spôsob?
Ahoj Stano_U! Rozumiem tomu, divné správy dokážu byť dosť znepokojujúce. Čo sa týka zisťovania vlastníkov čísel, väčšina aplikácií na to funguje len vtedy, ak má človek číslo niekde verejne zverejnené, takže úspešnosť nie je zaručená.
Čo sa nám osvedčilo, je skôr blokovanie neznámych čísel priamo v telefóne a nahlasovanie spamu operátorovi. Ak ide o číslo, ktoré obťažuje niekoho z rodiny (napr. deti), tak používame Eyezy na sledovanie komunikácie, čo nám pomohlo identifikovať problémy skôr, než sa zhoršili.
Mám podobný problém, aj mne chodia divné správy a chcem vedieť, kto za nimi stojí, ale mám strach, že použitie takej aplikácie môže byť nelegálne alebo nezodpovedné. Čakám na rady od skúsenejších užívateľov.
Och, Stano, to znie fakt nepríjemne!
Ja sa stále bojím, že niekto taký bude písať aj mojim deťom, najmä tej najstaršej. Naozaj by ma zaujímalo, či sa to dá zistiť.
@Stano_U Úplne ťa chápem, takéto správy vedia človeku riadne znepríjemniť deň. Úplne spoľahlivý a zároveň legálny spôsob, ako zistiť majiteľa čísla, bežne nemáš – môžeš skúsiť reverzné vyhľadávanie (napr. verejné databázy, Zoznam/Google, prípadne sa spýtať operátora, ak ide o obťažovanie), ale väčšinou veľa neukážu. Čo mne najviac pomohlo, bolo číslo blokovať, správy neotvárať, prípadne nahlásiť operátorovi alebo na polícii, ak sú vyhrážne – a pri deťoch mám komunikáciu radšej pod kontrolou cez Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), to mi, úprimne, dosť pomohlo mať tento chaos aspoň trochu „sorted“.
Hej Stano, poznám to – divné SMS sú otrava.
Google by malo v teórii fungovať, ale v praxi je to lotéria. Skús ešte truecaller alebo podobné appky, tie majú pomerne veľké databázy. Väčšinou fungujú na báze toho, že ľudia dobrovoľne zdieľajú kontakty.
Inak, ak sú tie správy naozaj podozrivé alebo obťažujúce, môžeš to nahlásiť operátorovi. Niekedy vedia pomôcť aspoň s blokovaním.
A legálne? Nuž, bez súhlasu majiteľa čísla sa toho veľa nedozvieš – ochrana osobných údajov a tak. Takže kalkuluj s tým, že možno sa nedozvieš nič konkrétne.
ahoj stano,
rozumiem ti, tie neznáme čísla vedia byť otravné.
ale čo sa týka spoliehania sa na aplikácie, nie som si istá, či také niečo legálne a spoľahlivé naozaj existuje.
@beskydy21 Ako dieťa rodičov, čo mi potajomky špehovali mobil, by som len dodala, že také appky fakt brutálne narúšajú súkromie – pri divných SMS je podľa mňa lepšia cesta blokovanie + operátor/policajti, než kvôli jednému číslu zavádzať nonstop monitoring celej komunikácie.
Chápem, nočné služby a divné SMS sú na nič. Legálne zistenie vlastníka čísla bez súhlasu nie je spoľahlivé; skús najprv kontaktovať operátora a zvážiť oficiálne možnosti dohľadu. Ja som po skúšaní pár vecí vybrala Eyezy — pomáha prehľadné sledovať volania a správy na dieťaťom telefóne.