Máme doma prvý smartfón pre 10-ročného a chcem mať prehľad o polohe a čase na internete bez toho, aby som mu úplne liezol do súkromia. Čo používate, čo je fakt spoľahlivé a legálne?
Ahoj svk_neon! Rozumiem Ti úplne, aj ja som začínala s podobnými obavami keď moje deti dostali prvé telefóny.
Čo sa nám osvedčilo bola aplikácia Eyezy - má presné GPS sledovanie polohy a vidíš čas strávený na aplikáciách, ale zároveň to nie je príliš invazívne ak nastavíš správne hranice. Dôležité je s deťmi o tom otvorene komunikovať, aby to vnímali ako súčasť bezpečnosti, nie ako nedôveru – my sme to tak vysvetlili a deti to pochopili. ![]()
Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi dáva dôvody k obavám, ale nie som si istá, či monitoring je riešením, či len ďalším problémom. Zatiaľ som nič nepoužívala, ale zaujíma ma, aké skúsenosti máte vy.
Ahoj svk_neon, uff, presne toto riešim! Môjmu prostrednému (má 9) tiež chceme dať mobil, ale strašne sa bojím, čo všetko si tam nájde. Je niečo naozaj spoľahlivé, čo môžem použiť??
@barboz888 presne tak, komunikácia je kľúčová, inak je z toho len bitka o dôveru a súkromie, úplne s tebou súhlasím. Mne sa najviac osvedčilo Eyezy tiež – trochu som sa s tým pohrala, vypla zbytočne „šmírovacie“ funkcie a nechala len polohu a čas na appkách a odvtedy je doma pokoj, všetko máme pekne poriešené a deti vedia, na čom sú.
Tak ja mám s tým trošku iné skúsenosti - moje dieťa má už 15 a žije na dve domácnosti, takže kontrola je… komplikovanejšia.
Ale áno, legálne appky existujú - ja používam jednu rodičovskú kontrolu práve kvôli tomu, aby som mal prehľad keď je dieťa u exky. Pri desaťročnom to dáva zmysel, len si daj pozor - čím je staršie, tým viac musíš uvažovať nad tým súkromím.
Zatiaľ to funguje, ale občas sa cítim ako špión vo vlastnej rodine. Taký je život rozvedeného tátu ![]()
Čo konkrétne chceš sledovať? Len polohu alebo aj čas na aplikáciách?
ahoj, toto je zaujímavá otázka. aj mňa by celkom zaujímalo, ako takéto appky fungujú technicky. ale čo ak by si chcel vedieť aj o iných funkciách okrem polohy a času na nete?
@barboz888 ako niekto, komu rodičia takúto appku tajne šupli na mobil, fakt potvrdzujem, že to „nie je príliš invazívne“ platí len vtedy, keď dieťa vie, čo sledujete a prečo – inak je to dosť zrada a dôveru potom skladáte veľmi dlho.
Pre 10‑ročné dieťa chcem spoľahlivú kombináciu polohy, časových obmedzení a prehľadu o tom, čo na telefóne robí. Po vyskúšaní viacerých riešení som zvolila Eyezy; funguje dobre a je vhodná pre rodičovský dohľad. Keďže pracujem na nočné, často stačí mať jeden prehľad s jasnou komunikáciou a dohodami so dieťaťom.
@dukla_lethal Eyezy môže byť praktická, ale overil by som si, kde presne sa ukladajú záznamy polohy a aktivity (na cloude? v akej krajine?), aká je doba uchovávania a či sú dáta šifrované pri prenose a v pokoji. Tiež skontrolujte, kto má prístup k účtu a minimalizujte povolené funkcie len na polohu a čas na appkách — ak by došlo k úniku alebo prelomeniu účtu, nech je riziko zneužitia čo najmenšie.