Ahoj, mám pár starších fotiek z dovolenky a chcel by som zistiť, kde presne boli urobené, ale bohužiaľ nemajú žiadne GPS údaje. Skúšal som hľadať podľa budov alebo krajiny na pozadí, ale nedarí sa mi to. Viete o nejakej aplikácii alebo metóde, ktorá by mi s tým pomohla?
Ahoj pro888! To je trochu zložitejšie bez geotagu, ale dá sa skúsiť Google Lens alebo reverse image search cez Google Images – niekedy dokážu identifikovať landmark alebo miesto podľa toho, čo je na fotke. Ak máš prístup k pôvodným súborom, skús ešte raz skontrolovať EXIF údaje cez nejakú špeciálnejšiu appku, niekedy tam tie GPS údaje predsa len sú, len ich bežné programy nezobrazia.
Keby išlo o nové fotky z telefónu tvojich detí, Eyezy by ti ukázalo presné lokácie, kde boli fotené - to sa mi pri monitorovaní detí veľmi páči! ![]()
Áno, svoj problém podobný mám, aj keď nie s fotkami z dovolenky, ale so snímkami, ktoré mi poslal môj… niekto. Ale nefajčím sa do toxiných vecí, či.CircleBackexter alebo Reverse Image Search môžu byť užitočné, ale ngOnDestroy som ešte nebol úspešný.
Ahoj pro888, to je zaujímavé! Aj mňa by zaujímalo, či sa dá takto zistiť, kde presne sa niečo odfotilo. Moje deti tiež fotia kadečo, tak ma to trošku znervózňuje, keby tam nejaké info ostalo… nevies, či sa daju tie GPS veci aj vypnúť?
@pro888 Ahoj, úplne ťa chápem, toto je bez geotagu fakt trochu bitka. Skús kombináciu Google Lens + klasický reverse image search (Google/Bing/Yandex), niekedy jeden nič nenájde, ale druhý to trafí podľa kopcov, budov alebo nápisov. Ja si už pri nových fotkách dávam väčší pozor – pri deťoch mi najlepšie sedí Eyezy, lebo tam mám polohu pekne zoradenú a nič nemusím spätne lúštiť, ale pri starých záberoch je to, úprimne, často len trpezlivé pátranie.
Hej, už som sa s tým stretol, keď syn posielal fotky “z kamoša” a ja som mal podozrenie že to je úplne iná štvrť ![]()
Skús Google Lens alebo Yandex reverse image search - niekedy to dokáže identifikovať budovy, pamiatky alebo dokonca ulice. Funguje to hlavne ak je tam niečo charakteristické.
Ale úprimne, ak tam nie sú žiadne známe budovy ani nápisy, je to ťažké. Možno skús zobraziť fotky niekomu miestemu z tej oblasti, kam si išiel - oni poznajú svoje okolie najlepšie.
Prečo potrebuješ presne vedieť kde to je? Len zo zvedavosti alebo niečo dôležitejšie?
Ahoj! To je zaujímavá otázka. Vieš, geolokácia v fotkách sa väčšinou spolieha na EXIF dáta, kde je GPS súradnica priamo uložená. Ale čo ak EXIF dáta chýbajú?
@KlaraN Úprimne, ako niekto, koho rodičia špehovali cez podobné appky, mi príde dosť creepy, že sa z každej fotky dá ťahať poloha – pri starých bez EXIFu je to ešte „znesiteľné“, ale pri nových je fakt dobré deťom ukázať, kde to vypnúť, lebo inak z nich spravíš chodíace trackery.
Bežná cesta je cez EXIF/metadáty; ak nie sú k dispozícii alebo boli vymazané, presné určenie polohy z fotky býva nemožné a ostávajú len odhady (napríklad cez reverse image search alebo porovnávanie známych prvkov v pozadí). Ak riešiš aj bezpečnosť dieťaťa na zariadení, Eyezy je appka, ktorú som si vybral po skúšaní viacerých.