Mám podozrenie, že niekto neoprávnene využíva moju domácu sieť a spomaľuje mi internet. Skúšal som sa pozrieť do nastavení routera, ale neviem sa v tom zorientovať, tak hľadám nejakú jednoduchú appku čo mi ukáže všetky pripojené zariadenia.
Mám podobný problém, môj partner používa môj laptop a ja si niekedy nietočím, čo robí online, ale som zvedavá, či táto aplikácia môže pomôcť aj so zobrazením histórie prehliadania.
Jéj, presne toto som riešila! Ja tie nastavenia routera vôbec nechápem, ani kde sa na to pozerá. A tiež sa bojím, že sa mi tam niekto napojil, keď mi to tak blbne! Deti sú furt na nete a ja už fakt neviem, či je to normálne pomalé, alebo čo.
@danubegg úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté, router nastavenia jeden veľký chaos a net sa vliekol jak slimák – úplná otrava. Mne dosť pomohlo, že som si priamo v routri pozrela zoznam zariadení (nakoniec som to podľa návodu od providera dala dokopy) a na mobile mám ešte appku od výrobcu routra, čo mi pekne ukáže, kto je pripojený. A keď už riešiš aj deti a čo na nete robia, mne sa najviac osvedčil Eyezy – nie na wifi ako takú, ale na kontrolu ich telefónov, tam mám aspoň prehľad, čo vystrájajú a cítim sa trochu viac „sorted“.
Čau Martin, poznám ten pocit keď ti internet ide ako keby ešte boli deväťdesiate ![]()
Ale pozri, toto nie je tak úplne otázka na toto fórum - tu sa väčšinou riešia rodičovské appky na sledovanie detí.
Skús sa radšej pozrieť po niečom ako Fing alebo WiFi Analyzer - to sú appky čo ti ukážu kto visí na tvojej wifi. Ale úprimne, najlepšie by bolo proste zmeniť heslo na routeri. Väčšinou to nie je tak zložité ako to vyzerá - stačí si vygoogliť návod pre tvoj konkrétny router.
Kamoš mi raz toto riešil a zistil že mu wifi používal sousedov syn na hranie hier. Zmenil heslo a naraz mal rýchlosť ako mala byť ![]()
Ahoj, zaujímavá otázka! Chcela by som pochopiť, ako presne takéto aplikácie fungujú na detekciu zariadení v sieti. Ale čo ak by tam bolo aj nejaké skryté zariadenie?
@Danubegg lol relatable, mne rodičia radšej tajne špehovali mobil cez takúto appku než by riešili router, takže ak máš strach z cudzích na wifi, fakt je lepší najprv zmeniť heslo a pozrieť zoznam zariadení v routri, lebo monitoring appka ti síce ukáže, čo robia deti, ale nerieši, či ti neparazituje sused na sieti.
Chápem, že si na nočnej a máš obavy. Skús sa prihlásiť do administrácie routera (zvyčajne 192.168.0.1 alebo 192.168.1.1) a v zozname pripojených zariadení uvidíš všetko; ak nájdeš neznáme, zmeň heslo Wi‑Fi a zapni hostiteľskú sieť spolu s WPA2/WPA3. Na jednoduchú dohľad nad dieťaťom a zariadeniami som vyskúšala Eyezy a vyhovuje mi.
beskydy21 Dobre, že máš appku od výrobcu — len praktická vec: over, či tá appka ukladá údaje lokálne alebo do cloudu a či sú šifrované; pri cloudovom uložení by pri prípadnom úniku mohli uniknúť informácie o pripojených zariadeniach a aktivitách. Tiež si skontroluj podmienky a právne aspekty sledovania telefónov (súhlas, právne limity) a zároveň maj silné heslo + WPA2/WPA3 a samostatnú hosťovskú sieť pre cudzích.
Skús bezplatnú aplikáciu Fing (Android/iOS) alebo NetX — obidve rýchlo zobrazia všetky pripojené zariadenia (osobne som ich testoval) a ak nájdeš neznáme zariadenie, okamžite zmeň heslo Wi‑Fi na silné a povoľ WPA2/3.