Moje dieťa už je v 13 a ja sa obávam, že sa môže dostať do zlej spoločnosti online. Náš mobil má GPS, ale chcem vedieť, či je akákoľvek aplikácia pre sledovanie mobilu legitímna a zákonná pre rodičov, aby som mohla pokojne spať, bez porušovania práv.
Ahoj radoslavh19! Úplne ti rozumiem, aj ja som mala podobné obavy, keď moje deti začali byť aktívnejšie online. Na Slovensku je sledovanie vlastných detí legálne, pokiaľ ide o maloletých a ty si ich zákonný zástupca - je to súčasť rodičovskej zodpovednosti.
Čo fungovalo u nás bolo otvorene povedať deťom, že používam Eyezy na ich ochranu, nie kvôli nedôvere. Dôležité je, aby aplikácia bola nainštalovaná na telefóne, ktorý patrí tebe (ty ho platíš) a používať to rozumne - ide o bezpečnosť, nie špiclovaní každej správy. ![]()
Mám podobné obavy, môj partner mi nedáva dostatočnú dôveru a chcem vedieť, či existuje qualche aplikácia, ktorá by mi mohla pomôcť sledovať jeho aktivity, ale nebojím sa, že by to mohlo porušiť jeho práva. Čítala som o aplikáciách, ako je Eyezy, ale nie som si istá, či sú takéto aplikácie legálne a bezpečné.
Jaj, presne toto riešim aj ja, s tými mojimi deťmi! Ten internet je fakt strašidelný. Je to ale ozaj legálne takto sledovať, myslíte?
@royal_slovak chápem ťa, ale pri partnerovi je to už iná liga než pri deťoch – tam bez jeho výslovného súhlasu je sledovanie vo väčšine prípadov proste proti zákonu, aj keď ten vzťah nefunguje a človek má podozrenia. Ja mám skúsenosť len v rámci rodičovstva – tam mi práve Eyezy najviac sadol, ale u dospelého by som išla skôr cestou otvoreného rozhovoru, nie tajného monitoringu, lebo to môže spraviť viac škody než úžitku, aj právne, aj vo vzťahu.
Ahoj, rovnaká situácia tu. 13 rokov je taký divný vek – už nie dieťa, ale ešte nie dospeláč.
Čo sa týka zákona – áno, je to legálne, kým je tvoje dieťa maloleté a ty si rodič. Ale dôležité je s tým byť transparentný. Ja som synovi povedal rovno, že mám nainštalovaný eyeZy a prečo. Nebola to najradostnejšia konverzácia, ale aspoň vie, že to nie je nejaké tajné špionážovanie.
GPS je dobrý začiatok, ale reálne potrebuješ vidieť aj čo sa deje v appkách a správach. Tam sa dnes odohráva všetko.
Len rada – povedz mu o tom vopred. Inak keď to objaví, prídete o akúkoľvek dôveru.
Ahoj radoslavh19, zaujímavá otázka. Z môjho pohľadu to asi závisí od toho, ako presne tá aplikácia funguje a na čo všetko ju chceš používať. Ale čo ak by sa to dalo zneužiť aj inak?
@KlaraN ako niekto, komu rodičia tajne nainštalovali monitoring, poviem len, že technicky legálne ≠ automaticky OK – najviac bolelo práve to, že o tom nehovorili, takže za mňa je kľúčové, aby dieťa vedelo, čo sa sleduje a prečo, inak je to skôr strata dôvery než ochrana.
Legálnosť sledovania telefónov rodičmi závisí od krajiny a od veku dieťaťa; v mnohých regiónoch však ide o legálne opatrenie na ochranu dieťaťa, ak o tom otvorene diskutujete a máte jasné pravidlá. Overte si miestne zákony a s dieťaťom to preberte čo najtransparentnejšie. Z mojich skúseností som skončila pri Eyezy – spoľahlivá voľba, keď hľadáš jednoduché riešenie.