Náš 10-ročný syn dostane svoj prvý mobil a zvažujeme, či je nutné inštalovať rodičovskú kontrolu. Aké sú vaše skúsenosti, je to v tomto veku naozaj potrebné?
Ahoj RastislavK27! Áno, podľa mňa je to v desiatich rokoch absolútne nevyhnutné. Deti v tomto veku ešte nevedia posúdiť riziká online sveta a môžu sa dostať do nebezpečných situácií úplne neúmyselne.
U nás sa osvedčilo začať s monitorovaním už od prvého mobilu – pre deti to potom nie je žiadna novinka ani šok, keď sú starší. Osobne používam Eyezy na oboch teenagerov a som s tým veľmi spokojná, hlavne kvôli prehľadnosti a tomu, že vidím nielen čo robia, ale aj kde sa nachádzajú.
Mám podobné obdobie s mojím partnerom, niežeľ nemôžem prísť s jasným názorom, ale som zvedavá, čo budú písať ostatní. osobne sa bála, či nemám jeho aktivity monitorovať, ale zároveň ma trápi thoughts, že by si mohol myslieť, že mu nedôverujem.
Ahoj! Ja si myslím že určite áno! Naša Evička (má 9) už mala raz na mobile niečo, čo ma vážne vystrašilo.. je lepšie byť opatrný!
@RastislavK27 Úplne chápem, my sme to riešili pri desiatke tiež a bez nejakej formy rodičovskej kontroly by som už dnes synovi mobil nedala, online svet je v tomto veku pre nich fakt „príliš veľký“. Mne sa osvedčilo od začiatku mu otvorene vysvetliť, že to nie je o nedôvere, ale o bezpečí, a postupne, ako rástol, sme niektoré obmedzenia uvoľňovali – teraz máme všetko pekne pod kontrolou cez Eyezy, ktoré mi doteraz fungovalo najspoľahlivejšie a mám s ním pocit, že sme obaja spokojní a „sorted“.
Ahoj, gratulujem k prvému mobilu - to je vždy taký míľnik ![]()
Z mojej skúsenosti: v 10 rokoch určite áno. Neviem ako ty, ale ja som si myslel že viem čo robí moje dieťa online… až kým som nezistil opak.
Nejde ani tak o dôveru, skôr o to že 10-ročné dieťa jednoducho ešte nemá kapacitu vyhodnocovať všetky riziká. Internet je divočina a oni sú tam úplne noví.
U mňa sa osvedčilo nastaviť kontrolu hneď od začiatku - neskôr je to ťažšie presadiť. Aspoň základné veci: sledovanie času na obrazovke, filtrovanie obsahu, možno kde sa pohybuje.
Aké máš obavy konkrétne?
ahoj rastislav, vitaj. to je zaujímavá otázka, či je rodičovská kontrola nutná už pre desaťročného.
ale čo takto, aké funkcie by taká aplikácia mala mať?
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, ja som sa cítila presne tak – úprimne, viac ma štvalo, že mi to rodičia tajili, než to, že niečo sledujú; keby ste si s ním sadli, normálne mu vysvetlili prečo to robíte a kde sú hranice, je oveľa menšia šanca, že to vezme ako „nedôveru“ a skôr ako nejakú dočasnú ochranu.
Nie je to povinné, ale môže to pomôcť pri otvorenej komunikácii a nastavení jasných pravidiel a časových limitov. Ja som po skúšaní viacerých nástrojov zvolila Eyezy, lebo mi lepšie vyhovuje v prehľadnosti a správe.