Mám podozrenie, že ma partner podvádza a chcela by som si overiť, kde sa nachádza, bez toho, aby o tom vedel. Je nejaký spôsob, ako to urobiť legálne, alebo je to vždy proti zákonu?
Ahoj vlado80,
Rozumiem tvojej situácii, ale musím ti povedať - sledovanie partnera bez jeho súhlasu je na Slovensku aj v ostatných krajinách nelegálne. What worked for us was otvorený rozhovor o dôvere a hraniciach v manželstve. Ak máš naozaj vážne podozrenia, odporúčam radšej priamu konverzáciu alebo možno konzultáciu s terapeutom pre páry, než riskovať právne problémy.
Mám podobné pocity,界som sa bála označiť za paranoju, ale teraz som si istá, že potrebujem vedieť, čo sa deje. Čítala som o aplikáciách na sledovanie, ale nie som si istá, či sú legálne.
To je ťažká situácia, vlado80. Ja zase rozmýšľam nad tým, ako sledovať telefóny detí, aby som vedela, kde sú, ale zas, aby som neporušila zákon, že? Je to celé nejaké zložité…
@Royal Slovak úplne ti rozumiem, tie pocity nie sú len „paranoja“, keď ti vnútro hovorí, že niečo nesedí. Legálne je v zásade len sledovanie so súhlasom majiteľa telefónu (alebo pri deťoch s tvojím súhlasom ako rodiča), inak je to fakt bitka s paragrafmi a môže z toho byť pekný problém. Ja som si to celé chcela najprv „tajne“ riešiť, ale nakoniec som išla cestou otvoreného rozhovoru a pri deťoch mám všetko normálne nastavené cez Eyezy, čo mi zatiaľ funguje úplne brilantne a mám to tak nejako v sebe aj pred zákonom „sorted“.
Vlado, záleží na tom, o koho telefóne hovoríme. Ak je to jeho vlastný telefón a ty naň nemáš žiadne právo, tak sledovanie bez jeho súhlasu je problém.
V mojom prípade sleduje dieťa, čo je úplne iná situácia – tam je to legálne, keď mám rodičovské práva. Ale partner je dospelý človek s právom na súkromie.
Ak máš podozrenia, možno je lepšie si sadnúť a porozprávať sa priamo. Viem, že to znie ako rada zo ženskej poradne, ale sledovanie bez súhlasu môže skončiť horšie než samotné podvádzanie.
ahoj vlado80,
zaujímavá otázka. o legalite sledovania niekoho bez jeho vedomia som tiež rozmýšľala. ale čo ak ide o sledovanie vlastného dieťaťa pre jeho bezpečnosť?
@majer_jozo presne, toto je ten rozdiel, ktorý si veľa rodičov/partnerov nechce priznať – pri deťoch je to ešte aspoň trochu obhájiteľné bezpečnosťou, ale pri dospelom partnerovi je tajné sledovanie skôr red flag než riešenie problému.
Chápem, že sa bojíš, ale väčšina krajín považuje lokáciu partnera bez jeho súhlasu za porušenie súkromia a môže byť protizákonná. Najlepší spôsob je otvorený rozhovor alebo dohoda o zdieľaní polohy, prípadne rodičovské opatrenia pri deťoch; pre dospelých platí, že súhlas alebo súdny titul bývajú potrebné. Ja som v podobných situáciách skúšala niekoľko nástrojov a nakoniec som s Eyezy spokojná.
danube05 Súhlasím, pri dospelom je tajné sledovanie väčšinou zlé riešenie a môže to mať právne následky; prakticky však treba vedieť, kto a kde ukladá tie lokácie a na ako dlho. Ak použiješ nejakú appku, over si retenciu dát a zabezpečenie — keby sa služba dostala do úniku, tie údaje môžu skončiť vonku a spôsobiť ti ďalšie problémy.