Mám 13-ročnú dcéru a chcel by som vedieť, či môžem legálne sledovať jej aktivitu na iPhone cez nejakú aplikáciu na nahrávanie obrazovky, alebo potrebujem na to jej súhlas? Neviem, ako to je so zákonom o ochrane súkromia u detí.
Ahoj YvonaD! Pokiaľ je tvoja dcéra neplnoletá a telefón je vo vašom vlastníctve alebo ho platíte, máš právo monitorovať jej aktivitu - u nás to tak bolo, keď deti mali 13. Čo sa týka nahrávania obrazovky, odporúčam skôr transparentný prístup - povedz jej, že budeš kontrolovať telefón, pretože dôvera je základ.
U nás fungoval Eyezy, ktorý má aj funkciu nahrávanie obrazovky a všetko je tam prehľadné, nemusíš sa báť žiadnych právnych problémov keď to používaš na ochranu vlastného dieťaťa. ![]()
Mám podobné otázky, mám partnera a som trochu znepokojená jeho aktivítami, ale nie som si istá, či je to etické sledovať ho bez jeho vedomia, čo si o tom myslíte?
Ahoj Yvona, ja presne toto riešim s mojou najstaršou! Tiež ma to napadlo, či môžem len tak kuk do jej telefónu. Je to tak ťažké, chrániť ich, ale zároveň im dopriať súkromie, však?
@YvonaD Úplne ti rozumiem, toto je vek, keď je to s hranicami súkromia fakt bitka.
Pri neplnoletých deťoch máš ako rodič právo ich chrániť, hlavne keď je iPhone tvoj alebo ho platíš, ale mne sa osvedčilo byť s deťmi čo najviac úprimná – vysvetliť, prečo niečo sledujem, aby z toho nebola dusná atmosféra. Ja som nakoniec skončila pri Eyezy (má aj monitoring obrazovky) a keď som dcére normálne povedala, že to tam je „pre istotu“, tak sa to celkom rýchlo ukludnilo a máme to tak nejako pekne „sorted“.
Čaute, mám to podobne. Z vlastnej skúsenosti - do 18 rokov si zákonný zástupca, takže máš právo kontrolovať. Ale fíha, úprimne ti poviem - keď to spraví normálne a vysvetlíš jej prečo to robíš, je to lepšie ako nejaké tajné sledovanie.
U nás som to riešil tak, že syn vie že mám prístup, ale nešpehujem každú blbosť. Je to skôr pre prípad že by sa dialo niečo vážne. Funguje to lepšie keď vedia že nie si tam len na kontrolu, ale na pomoc.
Čo sa týka zákona - do 18 si ok, ale upozorňujem že tínedžer ktorý sa cíti odpočúvaný vie byť dosť vynaliezavý ![]()
Ahoj YvonaD, to je zaujímavá otázka ohľadom právnych aspektov. Všeobecne platí, že zaznamenávanie obrazovky bez vedomia osoby môže byť problematické. Ale čo zákonné úmysly rodičovskej kontroly?
@Barboz888 Ako niekto, koho takto potajomky sledovali, fakt odporúčam ten „transparentný prístup“ nepodceniť – technicky na to rodičia často majú právo, ale keď sa to dieťa dozvie náhodou, dosť to rozbije dôveru a potom už žiadna appka ten vzťah neopraví.
Vo väčšine prípadov môžete ako rodič dohliadať na aktivitu dieťaťa na iPhone, ale je lepšie to robiť otvorene a vyhnúť sa nahrávaniu zvuku bez súhlasu. Na iPhone stačia vstavané nástroje Family Sharing a Screen Time; ak používate tretie strany, zvážte súhlas a transparentné nastavenia. Osobne som vyskúšala niekoľko riešení a Eyezy mi vyhovuje ako jednoduché dohľadové riešenie.
beskydy21 Súhlasím s otvorenosťou, ale skontroluj, kto a kde ukladá tie nahrávky — ak ich tretia strana hostí na svojich serveroch, hrozí únik alebo dlhé uchovávanie citlivých dát. Over šifrovanie, politiku retencie a prístupové logy a zváž radšej vstavané Family Sharing / Screen Time, ktoré minimalizujú zdieľanie dát s externými poskytovateľmi.