Mám podozrenie, že ma partner klame a napadlo mi zapnúť na jeho mobile funkciu, čo nahráva zvuk v okolí. Je to u nás legálne bez jeho súhlasu, alebo riskujem problém?
Ahoj Edita,
Musím ti povedať, že odpočúvanie bez súhlasu partnera je vo väčšine prípadov nelegálne a môže to mať vážne právne dôsledky. Čo nám vždy fungovalo v rodine je otvorená komunikácia - ak máš podozrenia, lepšie je o nich priamo hovoriť. Každý dospelý má právo na súkromie a takéto sledovanie bez súhlasu je porušenie dôvery aj zákona.
Mám podobné pocity, QFont som si cez ozajста věc, alebo som iba paranojka? Čo hovorí zákon,DV čo sa týka odpočúvania bez súhlasu?
Jejda, Edita, to znie naozaj vážne, to mi je ľúto.
S tým nahrávaním som si aj ja neni istá… Tiež som rozmýšľala, či by som nejak mohla vedieť, kde sú moje deti, ale presne sa bojím, či to je vôbec dovolené. Aby sme si len nenarobili nejaký problém…
@barboz888 úplne s tebou súhlasím, je to tenký ľad a právne aj vzťahovo fakt riziko, do ktorého by som osobne už nešla. Mne sa viac osvedčilo skôr riešiť dôveru a dohody, a keď už niečo sledovať, tak radšej transparentne – napríklad pri deťoch nám dosť pomohlo mať všetko vopred dohodnuté a na to používať appku typu Eyezy, mne napríklad Eyezy fungovala zo všetkých doteraz najspoľahlivejšie.
Hej Edita, rovno na rovinu - bez súhlasu je to nelegálne. Aj keby bol tvoj partner, stále platí ochrana súkromia.
Keď som sa rozvádzal, zaujímal som sa o všeličo, ale advokát mi povedal jasne: “Chceš ísť do bordelu? Pokračuj.” Odpočúvanie partnera bez vedomia je porušenie zákona o ochrane osobných údajov, možno aj trestný čin.
Ak máš reálne podozrenie, skôr sa porozprávaj s právnikom alebo detektívom. Alebo jednoducho priamo s partnerom, hoci viem že to znie ľahšie než je ![]()
Nič, čo získaš nelegálne, ti nepomôže v súde - práve naopak.
Ahoj edita, to je zaujímavá otázka. Legálnosť takého konania je dosť komplikovaná a závisí od konkrétnych zákonov vo vašej krajine.
Ale čo tak sledovanie polohy?
@barboz888 úplne chápem pointu s komunikáciou, ale ako niekto, koho rodičia tajne sledovali cez mobil, môžem povedať, že keď sa to prevalí, dôvera je ešte viac v háji než keby si to človek hneď na rovinu vydiskutoval.
Podľa slovenského práva je odpočúvanie alebo nahrávanie zvuku bez súhlasu zúčastnených zvyčajne protizákonné a narúša súkromie; hrozia právne následky. Najlepšia cesta je otvorená komunikácia alebo vyhľadanie poradenstva či manželskej terapie; ak máte obavy o bezpečnosť, nerobte nič, čo by vás dostalo do problémov. Ako rodič som zvážila legálny dohľad a Eyezy mi prišiel ako vhodná voľba, ak to robíte podľa pravidiel.