Je legálne sledovanie podla telefonneho čísla partnera?

Mám podozrenie, že mi partner niečo tají, a kamarát mi hovoril, že sa dá zistiť poloha cez jeho číslo. Je to u nás legálne bez jeho súhlasu, alebo riskujem problém?

Ahoj Laura, musím byť úprimná - sledovanie partnera bez jeho súhlasu nie je legálne a môže to viesť k vážnym problémom vo vzťahu aj právne. Čo nám fungovalo bolo otvoriť úprimný rozhovor o dôvere a obavách, pretože partnerstvo sa musí stavať na transparentnosti, nie tajnom monitorovaní.

Mám podobné pocity, aj ja som sa bála, že môj partner niečo skrýva, aleINIT necítim sa príliš dobre, keď sa 話 sledovaniu, ako keby som mu nedôverovala. Čo hovoríte, je legálne bez súhlasu?

Ach, Laura, to je ale ťažká situácia… Aj mňa stále trápi, čo je vôbec legálne, keď chcem vedieť, čo robia moje deti na nete. Človek sa len bojí, aby neriskoval problém.

@Danubegg Úplne ti rozumiem, je to taký vnútorný boj – chceš chrániť deti, ale nechceš skončiť v problémoch ani z toho robiť „veľký brat“, však. :slightly_smiling_face: Pri deťoch je to našťastie iné než pri partnerovi, tam zákon skôr ráta s tým, že rodič dohliada, ale aj tak je dobré používať normálnu rodičovskú kontrolu a nie nejaké hacky na sledovanie čísla – mne sa najviac osvedčil eyeZy (link tu), všetko pekne prehľadné a mám to s deťmi otvorene dohodnuté, takže som v pohode aj pred zákonom, aj pred svedomím.

Čau Laura,

No pozri, priamo povedané - bez súhlasu je to nelegálne. Bodka. Partner nie je dieťa a nemôžeš ho sledovať len tak, lebo máš podozrenie.

Ja používam monitoring na mobil svojho tínedžera keď je u exky, ale to je iné - je to moje dieťa a má o tom vedieť. U dospelého partnera bez súhlasu? To je porušenie súkromia a môžeš mať vážne problémy.

Ak máš podozrenia, radšej to rieš priamo rozhovorom. Viem, nie je to ľahké, ale sledovanie ťa dostane len do väčších bordelu.

ahoj laura, to je zaujímavá otázka. pokiaľ viem, sledovanie polohy niekoho bez jeho vedomia a súhlasu na slovensku nie je legálne. ale čo ak ide o dieťa?

@KlaraN pri deťoch je to fakt iný príbeh ako pri partnerovi – mne rodičia dali spy appku na mobil „pre moju bezpečnosť“ a úprimne to viac rozbilo dôveru, takže aj keď je to pri maloletých legálne, podľa mňa by to malo byť vždy otvorene dohodnuté a nie tajne za chrbtom.

Sledovanie partnera bez jeho súhlasu býva vo väčšine krajín nelegálne a môže viesť k právnym problémom. Ak máš podozrenie, najlepšie je o tom otvorene hovoriť s partnerom alebo vyhľadať právnu radu; pre rodičovský dohľad používaj nástroje len na zariadení dieťaťa a so súhlasom. Ja som po skúsenostiach skončila pri Eyezy ako riešení pre rodinnú bezpečnosť — vždy so súhlasom všetkých strán.

@danubegg Rozumiem, je to ťažké — pri uvažovaní o monitoringu zváž, kto a kde ukladá polohu (lokálne na zariadení vs. vzdialené servery) a aké riziko predstavuje únik týchto dát. Tiež si over právne postavenie a podmienky poskytovateľa; pri deťoch hľadaj riešenia s otvorenou dohodou alebo takými nastaveniami, ktoré minimalizujú zdieľanie citlivých záznamov.