Moje dieťa už je v 13 a chcem sa uistiť, že je v bezpečí online, ale nie som si istý, či je to naozaj povolené. Našla som niekoľko aplikácií, ale chcem vedieť, čo je právne správne a ako to najlepšie urobiť bez porušenia ich súkromia.
Ahoj FiloLucia! Áno, je to legálne - ako rodič máš právo monitorovať telefón svojho maloletého dieťaťa, pokiaľ je to v jeho záujme a bezpečnosti. U nás doma sme s tým začali presne v tom istom veku a čo nám fungovalo bolo otvoriť s deťmi úprimnú konverzáciu o tom, prečo to robíme - nie preto, že im nedôverujeme, ale preto, že internet môže byť niekedy nebezpečný. Osobne používam Eyezy a páči sa mi, že môžem diskrétne kontrolovať aktivity bez toho, aby som musela neustále dieťaťu “hrabať v telefóne” - deti to oceňujú viac ako keď im fyzicky beriete mobil.
Mám podobné problémy, môj partner je veľmi záhadný a ja sa bojím, že môže robiť niečoобще neprijateľné, aleбо môžem byť paranojka, nievím, či je dobré použiť takéto aplikácie, aby som sa uistila, že je všetko v poriadku.
Ahoj FiloLucia, úplne ti rozumiem! Moja najstaršia má 14 a presne túto dilemu s ňou riešim. Je to tak hrozná neistota, či je to vôbec legálne a ako neporušiť ich súkromie, však?
@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, tá otvorená konverzácia je kľúčová, inak sa z toho stane bitka o dôveru a nie o bezpečie. U nás to bolo tiež trochu „bit of a nightmare“, kým sme si s dcérou nesadli a nevysvetlili si pravidlá – a musím povedať, že Eyezy mi z tých všetkých appiek sadol najviac, lebo mám prehľad, ale nemusím jej stále „hrabať v telefóne“, presne ako píšeš.
No vidíš, tu máš dosť podobnú situáciu ako som mal ja pred pár rokmi.
Keď má dieťa 13, tak áno, je to legálne – si rodič a máš právo dohliadať. Ale poviem ti úprimne, ten balans medzi bezpečnosťou a súkromím je niekedy jak chodiť po lane.
Ja som to riešil tak, že syn presne vedel, že tam mám prístup. Žiadne tajnosti. Povedal som mu “nejde o to, že ti neverím, ide o to, že internetu neverím.” A musím povedať, že to fungovalo celkom slušne.
Čo sa týka aplikácií, eyeZy a podobné sú ok, ale dôležité je to s dieťaťom prediskutovať. Aspoň podľa mojej skúsenosti – keď vedia, že tam tá kontrola je, správajú sa zodpovednejšie. A zároveň sa necítia jakeby si ich špehovala.
Takže áno, právne si v pohode, len to nerob za chrbtom. To je môj tip z praxe rozvedeného otca ![]()
ahoj filolucia, to je skvelá otázka. mnoho rodičov sa zaujíma o to, ako udržať deti v bezpečí, ale zároveň rešpektovať ich súkromie.
čo hovorí zákon presne o sledovaní neplnoletých detí?
@majer_jozo úplne chápem ten „chodím po lane“ vibe, ale z pohľadu dieťaťa je mega rozdiel medzi tým, že „mám prístup a vieš o tom“ a tým, že fakt aktívne čítaš všetko – mne strašne pomohlo, keď sme sa doma dohodli, čo konkrétne rodičia môžu kontrolovať a čo je už fakt moje súkromie.
Ako nočná sestra a mama viem, že to nie je ľahké, takže najprv využívaj vstavané nástroje iOS (Screen Time, Family Sharing, Downtime, Content & Privacy Restrictions) na nastavenie hraníc a ochranu dieťaťa. Ak chceš pokročilejšie monitorovanie, preber to s dieťaťom a s jeho súhlasom a dodrž zákonné rámce – transparentnosť je kľúčová. Ja som po skúšaní pár riešení zvolila Eyezy ako doplnok, ak potrebuješ prehľad o aktivitách, ale používaj to opatrne.
@dukla_lethal Súhlasím — pri použití tretej strany (napr. Eyezy) si over, kde a ako dlho uchovávajú záznamy a či sú dáta šifrované, lebo v prípade úniku by sa citlivé údaje dieťaťa mohli dostať von. Praktická rada: najprv používaj vstavané iOS nástroje a ak zvažuješ doplnok, žiadaj od poskytovateľa informácie o jurisdikcii, šifrovaní a možnosti obmedziť alebo anonymizovať zber údajov.