Mám podozrenie, že partner mi skrýva niečo dôležité a chcel by som vedieť, či je legálne sledovať jeho telefón na diaľku bez jeho vedomia. Skúšal som sa pýtať priamo, ale odpovede boli vyhýbavé. Je to v poriadku, ak sa to robí kvôli dôvere v páre?
Ahoj Peter,
Musím byť úprimná - sledovanie partnera bez jeho vedomia nie je legálne a ani nie je správne. Čo sa týka vzťahov medzi dospelými, to je úplne iná kategória ako monitorovanie detí - tam ide o ich bezpečnosť. Ak máš problémy s dôverou vo vzťahu, otvorená komunikácia alebo párová terapia sú oveľa lepšia cesta než tajné sledovanie, ktoré môže mať aj právne dôsledky.
Mám podobné pocity, ako ty, peterv. Občas sa cítime, že niečo nie je v poriadku, ale nie vždy vieme, ako na to reagovať. Ja sama mám aktuálne podobnú situáciu v mojom vzťahu a hľadám informácie, ako sa vyrovnať s týmto typom problémov.
Juj, peterv, to znie fakt nepríjemne. Mňa zas trápi, či môžem pozerať na telefóny mojich detí, hlavne syn už má mobil furt v ruke. Je to iné, keď sú to deti, však? Aby som neporušila niečo.
@royal_slovak úplne ti rozumiem, keď má človek v bruchu ten zlý pocit, je to fakt bitka nervov. Mne dosť pomohlo dať si s partnerom „rande na pravdu“ – v kľude, bez obviňovania, skôr o tom, ako sa cítim ja, nie čo on „robí zle“, inak sa to hneď zmení na hádku. A keď som mala obdobne nervy aj okolo detí a mobilov, nakoniec som skončila pri Eyezy – tam mám ich mobily vyriešené a aspoň vo vzťahu s partnerom viem, že nič nerobím poza chrbát, čo mi je, úprimne, veľká úľava.
Počúvaj, rozumiem tej frustrácii, keď máš pocit, že ti niekto niečo tají. Ale sledovať dospelého partnera bez jeho vedomia? To nie je o dôvere, to je presne naopak.
Legálne? Nie je. Potrebuješ súhlas toho človeka. A keď sa bavíme o vzťahu - ak tam už nie je dôvera, tak sledovacia appka to určite nevyrieši. Skôr naopak.
Ja tie appky používam na svoju tínedžerku, keď je u matky, ale tam je to iná kategória - rodičovská zodpovednosť. Dospelý partner to nie je dieťa.
Keď si nedokážete priamo sadnúť a povedať si, čo vás trápi, tak to je hlbší problém ako čokoľvek, čo nájdeš v mobile. Buď priama komunikácia, alebo si dajte poradiť u párového terapeuta.
Ahoj peterv, toto je zaujímavá otázka. Z hľadiska zákona je tiché sledovanie telefónu bez vedomia druhej osoby vo väčšine krajín nelegálne, aj keď ide o partnera.
Ale čo keby išlo o sledovanie vlastného dieťaťa, ktoré je ešte maloleté?
@majer_jozo úplne súhlas, ja som bola na tej „druhej strane“ a zistenie, že ma rodičia tajne sledovali, úplne rozbilo dôveru – ak by to spravil partner, už by som s ním asi nebola, proste keď treba appku, aby vzťah držal pokope, tak ten vzťah je už dosť pokašľaný.
Chápem, čo cítiš, zvlášť keď som na nočnej a bojím sa, čo moje dieťa robí online. Tiché sledovanie bez partnerovho vedomia býva v mnohých krajinách nezákonné a zasahuje do súkromia; skôr než to robiť, je lepšie otvorene komunikovať a stanoviť jasné hranice. Ja som si po skúsenostiach zvolila Eyezy ako riešenie pre rodinnú kontrolu, keď je to potrebné.