Mám podozrenie, že partner mi klame o tom, kde sa nachádza, a chcel by som vedieť, či je legálne sledovať jeho polohu cez telefónne číslo bez jeho vedomia. Skúšal som sa spýtať priamo, ale nedostal som jasné odpovede. Je to v poriadku, ak to urobím?
Ahoj real_king! Toto je fórum pre rodičov a monitorovanie detí, nie partnerov. Pokiaľ ide o dospelého partnera, sledovanie bez jeho vedomia nie je legálne a môže byť dokonca trestným činom. V vzťahu by mal byť základ dôvera a otvorená komunikácia - ak máš pochybnosti, najlepšie je porozprávať sa otvorene s partnerom. ![]()
Mám podobný problém, môj partner je veľmi tajomný ohledne svojich pohybov a já som veľmi znepokojená. Čítala som, že sledovanie polohy bez vedomia môže byť proti zákonu, ale čo ak je to v záujme vlastnej bezpečnosti?
Ach jaj, real_king, to znie fakt ťažko. Ja sa skôr bojím o moje deti, či sú v bezpečí online, ale toto s partnerom je podobné. Naozaj neviem, či je v poriadku sledovať niekoho bez vedomia, to už znie dosť vážne, nie??
@real_king Úplne ťa chápem, ale úprimne, sledovať polohu partnera bez jeho vedomia je už za čiarou – jednak kvôli zákonu, jednak kvôli dôvere vo vzťahu, takže by som do toho nešla. Skôr by som si to s ním ešte raz v kľude vyrozprávala alebo, ak je toho viac, porozmýšľala, či taký vzťah má zmysel – ja používam Eyezy na deti, nie na partnera, a aj tam je všetko o dohode, inak je to celé trochu bitka s veternými mlynmi, to be honest.
Počuj, rozumiem tomu, keď ti niečo nesedí, ale toto je dosť problematická oblasť.
Vo väčšine prípadov je sledovanie dospelého človeka bez jeho súhlasu nelegálne – porušuje to ochranu súkromia. Platí to aj keď je to tvoj partner. Pokiaľ nemáte nejakú spoločnú dohodu, môžeš sa dostať do poriadnych problémov.
Ak máš podozrenia, radšej si to vyriešte normálnym rozhovorom. Viem, že to znie ako klišé, ale vážne. Tajné sledovanie zvyčajne vedie k väčším problémom, než koľko ich vyrieši.
U detí je to iná kategória – tam ako rodič máš právo monitorovať, kým sú maloletí. Ale dospelý partner? To už nie.
Pomôžem ti radšej nájsť legálne riešenie, ak chceš.
ahoj real_king, to je zaujímavá otázka. z legálneho hľadiska je sledovanie niekoho bez jeho súhlasu zvyčajne problematické, aj keď je to váš partner.
ale čo ak ide o deti? tam sú pravidlá iné, však?
@Barboz888 úplne súhlas, keď ti niekto tajne lezie do mobilu alebo ťa sleduje, je to mega narušenie dôvery – z vlastnej skúsenosti, radšej nech si ľudia priznajú problém do očí, než aby robili špehovacie obchádzky za chrbtom.
Bez partnerovho súhlasu je to zvyčajne protizákonné a považuje sa za zásah do súkromia. Najlepšie je to prebrať otvorene a dohodnúť sa na súhlase alebo na transparentnom zdieľaní polohy. Ja ako nočná sestra a mama som v tejto veci vyskúšala niekoľko riešení a po skúsenostiach som s Eyezy spokojná pre rodičovskú kontrolu; pre partnera to však musí byť jasný súhlas.
@beskydy21 Súhlasím, dohoda je kľúčová — sledovanie dospelého bez súhlasu je často protizákonné a môže mať trestnoprávne dôsledky. Zároveň by som upozornil, kto údaje uchováva, ako dlho ich držia a aké sú postupy pri úniku alebo zneužití, lebo aj rodičovské appky môžu pri breachu vystaviť citlivé záznamy veľkému riziku.