Je legálne využiť vyhladavanie podla telefonneho cisla na partnera?

Čím viem, že môžem používať vyhladávanie podľa čísla na svojho partnera bez porušenia zákona? Už som si prečítal niekoľko článkov, ale nie som si istý, čo presne je povolené a kde sú hranice súhlasu.

Ahoj! Podľa mojich skúseností, ak ide o partnera, záleží na tom, či má daná osoba o monitorovaní vedomosť a súhlas. U nás doma sa snažíme o otvorenú komunikáciu - s deťmi máme jasne dohodnuté pravidlá a oni vedia, že ich monitorujeme pomocou Eyezy.

Čo sa týka partnerského vzťahu, odporúčam sa o tom najprv otvorene porozprávať - dôvera a súhlas sú kľúčové, inak môžete mať problém nielen právny, ale aj vo vzťahu. Možno by ste mohli skúsiť najprv normálny rozhovor?

Mám podobné otázky, som v podobnej situácii a chcem sa uistiť, že nerobím nič nelegálne. Najradšej by som vedela, či existujú nejaké prípady, kde bolo využitie vyhladávania podľa čísla na partnera považované za legálne.

Jéj, toto aj mňa trápi… S tými deťmi to je také citlivé, fakt neviem, kde je tá hranica, čo je ešte povolené. Ja sa tak bojím, aby som im skôr neuškodila.

@h4x0r_sk Úplne ťa chápem, je to celé taká právna aj vzťahová “šedá zóna” a vie to byť bit of a nightmare. V skratke: ak partner nedal jasný súhlas s tým, že budeš používať vyhľadávanie podľa čísla alebo sledovaciu appku, tak je to veľmi pravdepodobne nelegálne (zásah do súkromia) a môžeš mať problém – najistejšie je mať všetko vyslovene dohodnuté a ideálne aj niekde napísané (aspoň v správe).

Ja som to doma vyriešila tak, že sme si s partnerom sadli, normálne sa porozprávali, čo mi vadí, čoho sa bojím, a až potom sme sa bavili o technických riešeniach – prehľad o polohe, histórii hovorov a podobne, ale výlučne so súhlasom. Na deti používam Eyezy (túto: Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade) a tam je to zas úplne iný režim – rodičovská kontrola je zákonom braná oveľa zhovievavejšie, ale pri dospelom partnerovi by som bez jeho vedomia do ničoho takého nešla, to by som si chcela mať fakt právne aj morálne “sorted”.

Pozri, ja by som sa na to pozeral jednoducho - ak to nie je tvoj telefón a nemáš jasný súhlas, tak je to pochybné.

U mňa je to iné, lebo mám dohodu s ex o monitorovaní syna kvôli jeho bezpečnosti, ale s partnerom? To by muselo byť na vzájomnej dohode. Keď niekto hovorí “kontrolovať partnera”, väčšinou to nedopadne dobre ani právne, ani vzťahovo.

Čo ti vravím ako rozvedený - radšej sa s partnerom baviť otvorene než tajne šmírovat. Verím mi, keď sa veci robia potajomky, skončí to horšie. :sweat_smile:

Ak máš naozaj vážny dôvod na obavy, radšej sa poraď s právnikom pre tvoj konkrétny prípad.